R.Moldova trebuie să îndeplinească 10 condiții pentru a primi prima tranșă din asistența UE

  • 05 Decembrie 2017 01:02
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernarea trebuie să îndeplinească cele 28 de condiții impuse de Bruxelles pentru a debloca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE. Mai mulți analiști spun că este real ca autoritățile de la Chișinău să îndeplinească aceste acțiuni, însă în acest scop trebuie să facă eforturi considerabile. Potrivit experților, guvernarea este interesată să primească acești bani pentru a nu se pomeni cu un buget auster într-un an electoral. 

Republica Moldova urmează să primească asistență macrofinanciară de la Uniunea Europeană în valoare de 100 de milioane de euro, dacă va îndeplini 28 de condiții. Pentru a primi prima tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, Republica Moldova urmează să îndeplinească 10 acțiuni. Printre acestea sunt adoptarea unei noi legi împotriva spălării banilor, și a unei legi cu privire la sistemul energetic. Europenii solicită să fie făcute reforme și în administrația publică.

Pentru a primi și celelalte două tranșe, autoritățile de la Chișinău urmează să demonstreze că pot recupera banii furați din sistemul bancar.

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, consideră că autoritățile vor trebui să facă mari eforturi pentru a îndeplini condițiile Uniunii Europene.  În opinia analistului economic, Guvernul de la Chișinău va încerca să respecte cerințele comunitare pentru a obține banii ceruți, ca să nu aibă un buget auster într-un an electoral.

Bugetul de stat, anul viitor, fără o susținere financiară externă supraviețuiește cu greu fără investiții, fără imagine publică, astfel vii șifonat în alegeri cu un buget auster.

- Este posibil să fie îndeplinite aceste condiționalități?

- Este posibil însă cu eforturi, practic inumane. Este nevoie nu doar de voință politică, dar și de angajamente atât de ferme, ca la niciun partener să nu apară niciun dubiu că Republica Moldova vrea să facă pe bune vrea să facă aceste lucruri. Deocamdată, din nefericire, noi nu reușim să demonstrăm că ne-am asumat cu adevărat aceste lucruri.”

Veaceslav Ioniță mai notează că cea mai importantă problemă este, totuși, de ordin politic. El spune că principala condiție este păstrarea unui sistem democratic funcțional.

Și expertul Roman Chircă crede că UE va oferi bani Chișinăului, invocând contextul regional în care se află Republica Moldova.

Întâi de toate este o istorie fără precedent, în alte situații Comisia Europeană oferea astfel de asistențe altor state, dar și Republicii Moldova fără nicio condiționalitate.

Ținând cont și de contextul regional, cel mai probabil, decizia va fi una pozitivă pentru Republica Moldova. Pentru că în virtutea faptului că anumite aspecte din condiționalități nu pot fi sută la sută implementate, dar apare contextul regional, care este unul destul de dificil: Federația Rusă, degradarea statului Republica Moldova, declanșarea anumite forțe pro-estice, alte acțiuni care ar duce la subminarea Republicii Moldova. UE însă nu-și dorește acest lucru și merge pe calea susținerii R. Moldova.”

Uniunea Europeană va acorda cel puțin o tranșă din asistența macrofinanciară, consideră expertul Dionis Cenușă. Într-o postare pe Facebook, el scrie că autoritățile vor depune eforturi considerabile, pentru că în joc este influența politică a PD-ului și a lui Vladimir Plahotniuc, după 2019, la care aceștia nu vor și nu pot să renunțe, scrie Dionis Cenușă.

Amintim că Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat pe 23 noiembrie, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de  milioane de euro țării noastre. 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău