R.Moldova a semnat patru acorduri interstatale cu Turcia

  • 31 Decembrie 2019 08:07
R.Moldova a semnat patru acorduri interstatale cu Turcia

Patru acorduri interstatale dintre R.Moldova și Turcia au fost semnate în cadrul Reuniunii Consiliului de cooperare strategică de nivel înalt Republica Moldova - Republica Turcia, co-prezidată de către președintele Igor Dodon și omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Este vorba despre Acordul privind instituirea reciprocă a centrelor culturale și activitatea acestora, Acordul în domeniul formării și instruiri personalului din organele de drept. De asemenea, s-a semnat Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, dar și Acordul interguvernamental în domeniul transportului internațional combinat de mărfuri.

Premierul Ion Chicu, care l-a însoțit pe șeful statului în Turcia, a menționat că, din data intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Moldova și Turcia, mediul de afaceri din Moldova a primit acces la o piață de circa 80 de milioane de consumatori. El a mai spus că Acordul de Liber Schimb a impulsionat volumul comerțului între țări în primele nouă luni din 2019, constituind 482 de milioane dolari, iar deficitul balanței comerciale bilaterale a scăzut cu 37 de milioane dolari, datorită creșterii valorii exportului din Moldova spre Turcia.

Premierul a invitat oamenii de afaceri turci să aplice tehnologiile în Republica Moldova. „Am citit recent despre automobilul electric proiectat 100% în Turcia și despre obiectivul de a dezvolta infrastructura națională aferentă până în 2022. Este un subiect de mare interes pentru noi și invităm businessul dumneavoastră să aplice tehnologiile în Republica Moldova”, a declarat Ion Chicu.

Cu premierul Ion Chicu în Turcia au mers și miniștrii Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu și Anatol Usatîi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău