Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din R. Moldova arată că Rusia rămâne prezentă în acest stat, următorul test al menținerii direcției europene fiind scrutinul parlamentar din 2025 (Revista presei)

  • 07 Noiembrie 2023 09:45
Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din R. Moldova arată că Rusia rămâne prezentă în acest stat, următorul test al menținerii direcției europene fiind scrutinul parlamentar din 2025 (Revista presei)

Nicolae Negru de la Ziarul Național trage niște concluzii preliminare în baza rezultatelor preliminare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie: Potrivit editorialistului prognozele catastrofiste pentru partidul de guvernământ nu se adeveresc, rezultatele obținute de PAS confirmă datele sondajelor de până la alegeri: că formațiunea fondată de Maia Sandu rămâne la ora actuală cea mai mare forță politică din Republica Moldova.

PAS a obținut majoritatea în toate consiliile raioanele centrale și sudice (cu excepția Taracliei și Autonomiei Găgăuze) și o treime din mandatele Consiliului Municipal Chișinău, subliniază publicistul.
Ion Ceban a reușit, la limită, să se mențină în funcția de primar general al capitalei, dar influența sa politică nu trece peste hotarul municipiului Chișinău, remarcă Nicolae Negru. „Sindromul” Șor (dragostea pentru tâlhari) continuă să se manifeste la Orhei, alegătorii de acolo au votat disciplinat candidata care a fost desemnată drept succesoare a sa de către liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, scos din cursa electorală. Dacă orheienilor li se propunea să aleagă în funcția de primar scaunul lui Șor, ei s-ar fi conformat, ca și locuitorii Autonomiei Găgăuze.

Partidul lui Renato Usatîi dă semne de revigorare, la Fălești, Bălți, Drochia, PLDM a înregistrat un scor răsunător la Telenești, datorat liderului local al acestei formațiuni. PSRM a supraviețuit în raioanele de nord. Cu toate astea, declarațiile Moscovei că majoritatea cetățenilor nu ar susține cursul proeuropean al actualei guvernări, preferându-l pe cel pro-Rusia, promovat de socialiști și comuniști, rămân a fi vise nerealizate, concluzionează editorialistul de la Ziarul Național.

Ziarul de Gradă reține primul mesaj al lui Lilian Carp după ce a pierdut alegerile în fața lui Ion Ceban: „Locuitorii din municipiul Chișinău și-au dat votul – și eu respect acest vot”, a declarat acesta. În regiunile din capitală, din voturile luate de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cele mai multe au fost în sectorul Centru – 30.56%, urmate de sectorul Ciocana 30.01%, 29.26% în sectorul Buiucani, 26.89% în sectorul Rîșcani și 22.99% în sectorul Botanica. Doar în comuna Băcioi, Carp a luat puțin mai multe voturi decât Ceban – 41.99%.

Discursurile și bunele intenții nu țin de foame iar votul pentru alegerile locale din Republica Moldova scoate la iveală nu doar strategiile mai bune ale pro-rușilor, ci și nemulțumirile unei populații sărăcite și obosite de o tranziție care nu se mai termină, scrie Sabina Fati într-un articol publicat de DW. În opinia jurnalistei, România nu a ajutat destul forțele proeuropene în aceste alegeri în care Moscova nu a stat deoparte, tehnicile rusești de corupere a alegătorilor au dat roade iar strategiile deloc subtile aplicate de tacticienii pro-Kremlin sugerează că populația R. Moldova poate fi manipulată sau nu e deloc hotărâtă să meargă spre Vest. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care o va susține și pe Maia Sandu pentru mandatul următor la președinție, nu are după primul tur de scrutin al localelor niciun primar în cele 11 municipii ale țării iar pentru al doilea tur s-a calificat un singur candidat PAS, la primăria din Ungheni.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a comentat rezultatele alegerilor locale desfășurate pe 5 noiembrie în Republica Moldova. Pentru Agerpres, el a spus că Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autoritățile proeuropene de la Chișinău, atât financiar, cât și tehnic. Mureșan a mai declarat că „cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii și a influența deciziile de la Chișinău va continua să scadă”. 

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Republica Moldova arată că Rusia rămâne prezentă în RM, următorul test al menținerii direcției europene fiind scrutinul parlamentar din 2025, arată specialiștii consultați de Adevărul. Cea mai importantă victorie a Kremlinului este că și-a menținut omul – Ion Ceban -  la cârma Chișinăului încă din primul tur (50,62 %), dar și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, spune analistul politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul. Analistul consideră că prin excluderea candidaților partidului Șansă, condus de Ilan Șor, a fost diminuat scorul pe care l-ar fi putut obține formațiunile proruse. Totuși, reprezentanții oligarhului fugar au reușit să câștige orase importante, precum Orhei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău