Republica Moldova ar putea negocia la egal cu Rusia doar prin UE
-
06 Iunie 2014 16:00
Guvernul AIE a declarat prioritate națională integrarea europeană. Principala întrebare, pe care s-ar putea să și-o pună cetățeanul de rând este: „La ce bun?”.
La această întrebare ar trebui să răspundă nu neapărat conducerea statului, ci întreaga societate cu drept de decizie și coerență în gândire. La găsirea răspunsului la această întrebare, ar trebui să participe acei membri ai societății care ar avea ceva de spus și ar avea instruirea necesară de a o spune, și anume – politicienii, cercetătorii, mediul de afaceri și păturile medii ale societății. În astfel de situații nu este loc de manipulări, campanii electorale și diverse exagerări sau denigrări.
Cetățeanul trebuie să înțeleagă pe deplin avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Însă lucrurile nu sunt atât de simplu dacă pornim de la miezul acestei probleme – interesul național. Interesul național reprezintă un concept materializat prin politica externă a unui stat. Totuși, unele idei rămân a fi destul de ambigue, atunci când sunt transpuse cu situația concretă a unui stat. Soluționarea unei probleme de acest gen ar rezolva în mod automat și alte diferențe adiacente, ceea ce ar pune în față doar singura problemă disponibilă – cum ne dezvoltăm mai departe? Relațiile cu statele din spațiul post-sovietic pentru Republica Moldova, în contextul realizării interesului național, au avut un anume specific în ultimii 20 de ani. Ce-i drept, mai mult de subordonare, decât de participare activă și entuziasm.
Totuși, chiar dacă ne-ar reuși să ne integrăm în comunitatea Europeană, instituțional, politic, economic, cultural, ideologic, indiferent de gradul de integrare, o să facem parte dintr-o comunitate, care energetic depinde tot de Europa de Est. Iar în condițiile noului mileniu, când lupta pentru resursele energetice este deosebit de dură și are loc la diferite nivele, nu putem spune decât că Republica Moldova va ajunge într-un final tot la regiunea de Est a Europei, întrucât marile țări industrializate din vest, tot acolo își vor concentra atenția. Pornind de la premiza că statele nu sunt egale și că Republica Moldova nu va putea niciodată emite pretenții în relația cu Federația Rusă, doar Uniunea Europeană, ca actor politic internațional, cu siguranță, ar putea discuta de la egal la egal. Principalul avantaj al Moldovei ar fi că o să putem negocia cu rușii de pe picior de egalitate, prin intermediul Uniunii Europene.