Reorganizarea instanțelor judecătorești provoacă un șir de probleme atât pentru magistrați și populație

  • 15 Noiembrie 2017 12:59
Reorganizarea instanțelor judecătorești provoacă un șir de probleme atât pentru magistrați și populație

Reorganizarea instanțelor judecătorești provoacă un șir de probleme atât pentru magistrați cât și pentru populație și s-a făcut fără o analiză exactă a impactului, susțin reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, dar și opoziția parlamentară.

Pe de altă parte, Ministerul Justiției dă asigurări că procesul se desfășoară conform planului, fiind identificate soluții pentru majoritatea impedimentelor.  

Sediile pentru mai multe instanțe judecătorești reorganizate au fost identificate iar unele dintre acestea au fost deja strămutate, pentru a aplica legea votată în aprilie anul trecut de Parlament. Spre exemplu, toate cele foste cinci judecătorii de sector din Chișinău vor trece în sediul Ministerului Agriculturii din zona centrală a Chișinăului. Judecătoria Centru deja activează acolo. Totuși, magistrații au menționat astăzi în cadrul unor audieri organizate de Comisia juridică a Parlamentului că există un șir de impedimente la aplicarea legii, iar în unele cazuri reorganizarea a fost decisă fără a fi examinate anumite circumstanțe sau impactul acesteia. 

„Nu s-a ținut cont de starea sediilor unor judecătorii care anterior au fost reparate, nu s-a ținut cont de amplasarea penitenciarelor. În urma optimizării instanțelor deținuții sunt transportați dintr-un raion în altul și sunt multe impedimente și dificultăți. Nu s-a ținut cont de specificul populației. La Curtea de Apel Comrat majoritatea vorbitorilor sunt de limbă rusă. După optimizarea instanțelor la Curtea de Apel Comrat a fost atribuită Judecătoria Cimișlia. Acolo majoritatea sunt vorbitori de limba de stat”, a declarat membra Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat. 

Reorganizarea instanțelor judecătorești îi afectează și pe cetățeni, a menționat deputatul PLDM, Tudor Deliu.

„Noi și în procesul de adoptare a acestei legi exact aceste probleme le-am abordat – repartizarea aleatorie, accesul populației la instanțele de judecată. Chiar ieri a apărut o petiție cetățenilor din Nisporeni care se declară indignați că nu există acces până la Judecătoria din Ungheni”, a spus Tudor Deliu. 

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a recunoscut că există probleme, dar a dat asigurări că soluțiile pentru majoritatea dintre ele au fost deja identificate.

„Spre exemplu acum în Parlament a ajuns un proiect de modificare a Codului de procedură civilă care rezolvă problema permutării dosarelor de la o instanță la alta, aplicarea în formă electronică a dosarelor, introducerea videoconferințelor pentru persoanele aflate în penitenciar. Da, la moment sunt niște dificultăți, pe care noi le-am anticipat, dar noi am anticipat și soluțiile și urmează a fi implementate în scurt timp”, a declarat Vladimir Cebotari.

Amintim că potrivit unei legi votate de Parlament în luna aprilie 2016, numărul instanțelor judecătorești a fost redus de la 40 la 15. Autoritățile susțineau atunci că astfel vor fi asigurate condiții mai bune pentru activitatea instanțelor de judecată. Costul reformei era estimat la 1,2 miliare de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău