Reforma Justiției: Ce este instituția intervievatorului

  • 27 Februarie 2016 12:37
Reforma Justiției: Ce este instituția intervievatorului

Crearea instituției intervievatorului face parte din setul de reforme în sectorul justiției la care Republica Moldova s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Aceasta presupune respectarea anumitor norme în timpul intervievării unui copil victimă sau martor al  unui abuz. Specialiștii din Republica Moldova au fost instruiți de experți din Olanda și Marea Britanie în acest sens. 

Șase psihologi și un jurist au învățat cum să chestioneze  adecvat un copil abuzat, fără să îl traumeze și mai mult. Oxana Șevcenco, psiholog în cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii:

”Judecătorii cred că pierd timp pentru a da voie copiilor să vorbească din proprie inițiativă. Conform regulamentului acestei instruiri numai în baza primelor declarații ale copilului,  noi putem să ne structurăm o grilă de întrebări. Dar nu să venim a priori cu întrebările noastre, fără a înțelege reprezentările pe care le are copilul vizavi de caz, și cumva să îl bulversăm prin pozițiile noastre”, a declarat Oxana Șevcenco.

Spre deosebire de Republica Moldova, unde copilul victima/martor al  unui abuz este intervievat de cel puțin 3 specialiști: polițist, psihlog și judecător, în practica europeană minorul este supus doar unui singur interviu. Acesta este realizat de intervievatorul certificat, într-o cameră specială, care de obicei se află în afara clădirii instanței. Interviul este filmat, iar în instanță se prezintă doar imaginile video pentru probe și detalii,  și nu copilul, așa cum se întâmplă acum în RepublicaMoldova, după cum ne-a mărturisit prihologul Oxana Șevcenco.

”Dacă până acum s-au făcut instruiri în domeniul protecției coplului, acestea au avut mai degrabă caracter  de sensibilizare, de îmbunătățire a colaborării între sectoare și durau 8-16 ore, acest curs corespunde exigențelor țărilor Europene”, a declarat președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sâmboteanu.

Instituția intervievatorului a fost introdusă în Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova, acum doi ani,  cu scopul de a ajuta copilul, victimă/martor al unui abuz, să se expună fără a retrăi trauma, cu toate acestea, legiuitorul a omis reglementări legislative în acest sens, a explicat fosta judecătoare Valeria Șterbeț, formator în cadrul Institutului Național de Justiție.

”La nivel teoretic instituția intervievatorului există, însă, cu părere de rău la etapa inițială, c ând s-a introdus aceste modificări nu s-a pregătiti și cadrul normativ care ar crea  mecanisme de reglementare.  CNPAC a pregătiti un proiect de regulament prin care se încearcă a reglementa statutul acestor persoane”, a declarat Valeria Șterbeț.

Audierea copiilor victime-martori ai abuzurilor, în condiții speciale, este parte a reformei Justiției la care Republica Moldova s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău