Reabilitarea șoselelor din Republica Moldova, o poveste fără sfârșit (Adevărul)
-
16 Octombrie 2013 10:04
REVISTA PRESEI DIN 16 OCTOMBRIE
Peste un an toți moldovenii vor avea fișe clinice online, accesibile în toate cabinetele medicale din țară, scrie Adevărul. Pacienții își vor face programări online la medicul de familie, vor primi prescripții și vor putea consulta alți doctori, de pe telefonul mobil sau de la calculatorul de acasă. Chiar dacă proiectul arată bine pe hârtie, pentru a-l implementa e necesar ca fiecare medic de familie din Republica Moldova să aibă acces la un calculator conectat la internet. Iar aici lucrurile se complică, constată publicația.
Reabilitarea șoselelor din Republica Moldova, o poveste fără sfârșit, titrează Adevărul. Mai multe companii străine care au câștigat licitațiile de reconstrucție a drumurilor naționale întârzie chiar și cu un an finalizarea lucrărilor. Acum un an, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova avertiza mai multe companii străine că le va aplica amenzi usturătoare pentru că întârzie lucrările de reabilitare a unor segmente de drumuri naționale. Constructorii n-au luat în serios avertismentul și au continuat să tragă de timp. Drumul Rezina-Orhei, care se repară de 6 ani este supranumit drumul rușinii.
Adevărul înserează un reportaj din satul în care copiii luptă pentru educație. Potrivit cotidianului, copiii de etnie romă din Schinoasa sunt nevoiți să lupte zi de zi pentru a-și depăși condiția. Din cei peste 300 de locuitori de etnie romă care nu au un loc de muncă stabil, toamna abia dacă mai zărești pe ulițe câte un sătean. Majoritatea lucrează prin satele vecine sau peste hotare. Cu 68 de case sărăcăcioase, drumuri spălate de ploi, fără o biserică, o școală sau un magazin, localnicii se mândresc cu o singură instituție - un centru comunitar pentru preșcolari, deschis în 2011.
Republica Moldova trebuie să continue reformele, mai ales pe cele care pot transforma țara într-o țară modernă și europeană, susține Ambasadoarea Lituaniei la Chișinău. Violeta Motulaitė vorbește într-un interviu în Timpul despre austeritatea bugetară din anii trecuți, care a făcut din Lituania una dintre cele mai dinamice economii europene, precum și despre mizele Summitului din noiembrie de la Vilnius, în condițiile în care Lituania deține președinția UE.
Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că tulburarile de la Moscova sunt mai mult decât niște dezordini. Coroborate cu tot mai accentuata atmosferă de intoleranță față de străini, cu șovinismul de cea mai joasă speță a regimului Putin, resentimentele rușilor față de „migranți” degenerează într-un vandalism xenofob. Autorul constata ca naționaliștii extremiști, care profită de o tragedie pentru a hărțui minoritățile naționale sau cetățenii străini, sunt produsul „patriotismului velicorus” cultivat de Kremlin. Nu întâmplător măcelul din Biriulevo a fost catalogat cu blândețe de autorități ca fiind un act de huliganism, iar mânia forțelor de ordine este canalizată nu împotriva delicvenților, ci împotriva așa-zișilor „migranți”, observă publicistul.