RaiNews: Înainte ca sancțiunile să fie ridicate, Rusia trebuie să-și schimbe atitudinea (față de Ucraina) (Revista presei internaționale)

  • 07 Iunie 2018 10:18
RaiNews: Înainte ca sancțiunile să fie ridicate, Rusia trebuie să-și schimbe atitudinea (față de Ucraina) (Revista presei internaționale)

Războiul taxelor vamale între Statele Unite și Europa cunoaște un nou episod, odată cu anunțul Comisiei Europene privind introducerea, din iulie, a unor contra-măsuri față de recenta decizie a președintelui Trump.

Măsurile europene destinate să răspundă creșterii de către Statele Unite a taxelor vamale pe oțelul și aluminiul provenite din UE se vor aplica din iulie", anunță La Libre Belgique și precizează că "Executivul european a aprobat impunerea de către UE de taxe suplimentare unei liste de produse, care urmăresc să răspundă creșterii taxelor vamale americane intrate în vigoare la începutul lui iunie". Comisia Europeană numește această măsură "un răspuns proporționat" față de deciziile administrației americane.

Dacă SUA și Uniunea Europeană se luptă pe taxe, Marea Britanie se luptă să găsească muncitori sezonieri pentru agricultură. Un studiu al Uniunii Naționale a Fermierilor, citat de BBC News, arată o scădere cu 17% a persoanelor venite în Regatul Unit la cules de fructe și legume, în timp ce peste jumătate dintre agențiile de recrutare se plâng că nu găsesc personal nici în lunile "liniștite" ale anului.

În Cehia, miliardarul Andrej Babiš, a cărui mișcare populistă a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, a fost desemnat premier pentru un nou mandat. Reuters amintește că desemnarea are loc pe fondul unor proteste la care au participat mii de persoane din mai multe orașe. Un calcul arată că partidul lui Andrej Babiš și partenerul social-democrat din coaliție obțin împreună 93 din cele 200 de mandate parlamentare. Cele două formațiuni au prin urmare nevoie de susținerea Partidului Comunist, iar "perspectiva revenirii la putere a comuniștilor, care au condus Cehoslovacia în era dictaturii sovietice dinainte de 1989, a aprins protestele de marți", comentează Reuters.

Presa internațională urmărește turneul european pe care îl face premierul israelian, având ca temă principală analiza acordului nuclear cu Iranul. În Franța, premierul Netanyahu și președintele Macron "nu s-au înțeles în privința acordului cu Iranul", scrie The Washington Post. În timp ce premierul israelian a spus că "deținerea de către Teheran a armelor nucleare este cea mai mare amenințare pentru lume" și că "Acum este momentul să punem presiune maximă pe Iran, să ne asigurăm că programul lor nuclear nu merge nicăieri", președintele francez a spus că țara sa va continua să lucreze cu acordul prezent, pe care îl consideră "cel mai bun mod de a controla activitatea nucleară a Iranului".

Macron a adăugat că "nu vede cum părăsirea acordului nuclear ar ajuta la îmbunătățirea stabilității regionale, mai arată The Washington Post. După Paris, liderul israelian s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic, ocazie cu care Theresa May s-a declarat îngrijorată de moartea protestatarilor din Gaza și de deteriorarea situației, scrie The Jerusalem Post.

În replică, Benjamin Netanyahu a acuzat mișcarea Hamas pentru situația actuală. Potrivit Haaretz, premierul Netanyahu a arătat că "problemele din Gaza provin din dorința Hamasului de a distruge Israelul". "Nu asistăm la proteste pașnice. Facem tot ce putem pentru a minimiza numărul victimelor și pentru a proteja viețile israeliene".

Cu o zi înaintea începerii reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a anunțat că dorește înființarea de noi comandamente terestre în Europa, aspect relevant și pentru România. Citat de RIA Novosti, Jens Stoltenberg a subliniat deschiderea organizației de a relua dialogul cu Rusia, însă a avertizat că nu vor fi ridicate sancțiunile. "Vreau să amintesc că NATO își menține dubla abordare față de Rusia, respectiv descurajarea și dialogul politic. Noi nu avem ca obiectiv izolarea Rusiei deoarece ea este vecinul nostru", a spus Stoltenberg.

Potrivit RaiNews, el a motivat că "Sancțiunile economice împotriva Rusiei sunt importante, deoarece arată clar că acțiunile Moscovei din Ucraina trebuie să aibă consecințe. Înainte ca sancțiunile să fie ridicate, Rusia trebuie să-și schimbe atitudinea". Moscova însă lasă să se înțeleagă că este mai interesată în acest moment de dosarul nord-coreean.

La două zile după ce l-a invitat oficial pe liderul de la Phenian într-o vizită la Moscova, Vladimir Putin a salutat viitoarea reuniune a președinților american și nord-coreean. Într-o declarație făcută înainte de vizita în China și citată de TASS, Vladimir Putin a arătat că "Așteptăm rezultatul întâlnirii și vom contribui la succesul reuniunii în orice fel posibil". "Președintele Donald Trump a luat o decizie curajoasă și matură să se întâlnească cu liderul nord-coreean".

Cu câteva zile înaintea acestei mult așteptate întâlniri, premierul japonez a plecat spre SUA, unde va fi primit de președintele Donald Trump. Agenția niponă Kyodo scrie că "Premierul Abe dorește să îi amintească președintelui Trump să aducă în discuție, în timpul întâlnirii cu Kim, problema cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord în anii 1970 și 1980, pe care o consideră cea mai importantă problemă politică pentru administrația sa".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău