R. Moldova, RESTANȚIERĂ la implementarea prevederilor Acordului cu Uniunea Europeană
-
22 Decembrie 2015 19:21
În pofida unui plan ambițios de reforme și a angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali, R. Moldova continuă să rămână restanțieră la implementarea prevederilor Acordului de liber schimb și comerț aprofundat cu Uniunea Europeană.
Este concluzia participanților la Forumul Regional ”Europa pentru Moldova”.
Potrivit șefului delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Republica Moldova continuă să rămână restanțieră în domenii importante cum ar fi reforma justiției sau reformele în economie. Mai mult, consideră Pirkka Tapiola, în anumite domenii au fost semnalate regrese care se datorează, în cea mai mare parte, nivelului ridicat al corupției, dar și instabilității politice care durează deja de câteva luni. Pirkka Tapiola.
„Uitându-mă la evoluțiile din ultimul an pot să spin cu siguranță că Republica Moldova nu mai este în pas cu Uniunea Europeană. Mă așteptam la mai mult după semnarea Acordului de comerț liber și aprofundat cu UE. Reformele nu înseamnă doar un set de hârtii semnate și aprobate. Reformele înseamnă acțiuni concrete. Aveam un program, aveam niște înțelegeri, dar, din cauza ultimelor evoluții din Republica Moldova, se pare că acestea aștepteaptă să fie realizate”, a declarat Pirkka Tapiola.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a recunoscut că Republica Moldova înregistrează restanțe la implementarea Acordurilor cu Uniunea Europeană, exprimându-și speranța că odată cu numirea unui nou Guvern, statul va accelera implementarea reformelor.
În același timp managerul de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Speranța Olaru, a declarat că UE este dispusă în continuare să acorde asistență Republicii Moldova, în cazul în care autoritățile vor demonstra că își doresc cu adevărat implementarea reformelor.
Acordul de Asociere UE-Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, fiind ratificat de Parlamentul de la Chișinău pe 2 iulie 2014.