Asociațiile și centrele educaționale pentru studierea limbii române din diasporă pot beneficia de granturi de până la 150 de mii de lei
-
09 Februarie 17:00
![Asociațiile și centrele educaționale pentru studierea limbii române din diasporă pot beneficia de granturi de până la 150 de mii de lei Asociațiile și centrele educaționale pentru studierea limbii române din diasporă pot beneficia de granturi de până la 150 de mii de lei](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252336-206669.jpg)
Asociațiile din diasporă și centrele educaționale de studiere a limbii române peste hotare pot beneficia de granturi de până la 150 de mii de lei în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, ediția 2025, implementat cu susținerea financiară din partea Guvernului Republicii Moldova. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe 18 februarie, transmite MOLDPRES.
Scopul programului este valorificarea potențialului și susținerea mediului asociativ al diasporei și centrelor educaționale de studiere a limbii române pentru consolidarea, dezvoltarea acestora și participarea activă la promovarea identității naționale, culturii, limbii și tradițiilor peste hotare, potrivit sursei citate.
Valoarea totală a grantului va fi până în 100 de mii de lei pentru proiectele depuse de o singură asociație sau centru educațional și de până la 150 de mii de lei pentru proiectele depuse în parteneriat.
Granturile sunt acordate pentru sprijinirea procesului de studiere a limbii române și formarea noii generații de tineri în diasporă, care să cunoască Republica Moldova și să o reprezinte; implementarea activităților pentru promovarea tradițiilor, valorilor și imaginii Republicii Moldova peste hotare; consolidarea și extinderea mediului asociativ al diasporei.
Banii vor putea fi utilizați pentru dotarea centrelor educaționale de studiere a limbii române peste hotare cu materiale didactice și suport tehnic, desfășurarea evenimentelor culturale de promovare a imaginii Republicii Moldova, organizarea taberelor de vară pentru copiii din diasporă.
Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, pentru entitățile care nu au mai beneficiat anterior de finanțare în cadrul programului este alocată o cotă minimă de participare de 30%.