Protestele din România au atras atenția întregii lumi (Revista presei)
-
07 Februarie 2017 08:51
Revista presei internaționale
"Liderii României dau înapoi, dar protestatarii nu pleacă nicăieri", titrează cotidianul american "The New York Times". "Protestele din România continuă în pofida revocării decretului pe tema corupției", scrie și cotidianul britanic "The Guardian". În timp ce prestigioasă revistă americană "Time" oferă chiar un fel de istoric al protestelor, sub titlul "Tot ce e de știut despre protestele împotriva corupției din România". Așadar, după cum observăm, evenimentele din România continuă să atragă atenția lumii întregi, iar comentariile demonstrează că zarele străine sunt bine informate. "Guvernul român, învins de protestatari", titrează și publicația italiană "Il Fatto Quotidiano", care subliniază că, "la aflarea veștii că guvernul a abrogat ordonanța pe tema corupției, oamenii ieșiți în stradă la București și în alte orașe mari din țară au sărit în sus de bucurie". Din Bruxelles, ziarul "La libre Belgique" explică și "de ce manifestanții rămân pe stradă în pofida retragerii ordonanței incriminate: 'Membrii guvernului sunt corupți și vor încerca altceva'", afirmă un protestatar citat de ziarul belgian.
Dar, fiecare țară cu problemele și cu liderii ei. În Statele Unite, noul președinte Donald Trump e și el în conflict cu Justiția. Tot ziarul britanic "The Guardian" afirmă că "Trump este furios și susține că judecătorul care s-a opus decretului său împotriva imigrației a pus America în pericol". Dar, potrivit ziarului american "The Washington Post", "doi foști secretari de stat, John Kerry și Madeleine Albright, au dat publicității o declarație comună de șase pagini, în care se afirmă că ordinul lui Trump 'submninează' securitatea națională' și 'pune în pericol trupele americane de pe front'". Dar, după cum estimează cotidianul belgian "Le Soir", există și alte motive pentru care "Trump îngrijorează nu numai Washingtonul, ci chiar și pe unii republicani influenți, cum ar fi John McCain, fost candidat la președinție", și anume, "respectul" său declarat față de omologul său rus, Vladimir Putin. "Îl respect, dar asta nu înseamnă că mă voi înțelege cu el", ar fi declarat președintele Trump citat de "Le Soir". După care Trump "a stârnit critici printr-o întrebare care a rămas neexplicată: 'Credeți că țara noastră e atât de inocentă?'"
Dar ce mai face "respectabilul" președinte Vladimir Putin? Printre altele, el este supărat că "un comentator de la Fox News, cunoscutul canal american de televiziune, l-a făcut 'killer'", respectiv, 'criminal', după cum relatează un alt ziar american, "USA Today", Și, potrivit ziarului moscovit "Pravda", "purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat în fața jurnaliștilor că, "în opinia noastră, declarațiile corespondentului de la Fox News sunt inacceptabile și insultătoare și, desigur, am vrea să primim scuze".
Există însă și șefi de stat care rămân deasupra crizelor din țara lor. Un exemplu este Regina Elisabeta II a Mari Britanii care, ieri, și-a sărbătorit Jubileul de Safir, împlinind 65 de ani când se află pe tronul țării sale. "O sărbătoare dulce-amară", comentează cotidianul spaniol "El País", care amintește că, "ziua coincide cu cea a decesului tatălui ei, George VI". Tocmai de aceea, "regina a declarat că nu dorește festivități", relatează același ziar. Și, pare-se, nici alții nu i le doresc. Din ziarul britanic "The Independent" aflăm că "republicanii din Marea Britanie i-au recomandat reginei să abdice cu ocazia Jubileului de Safir". Dar publicația germană "Der Spiegel", anunță că "jubileul a fost marcat prin salve de tun".