Promo-Lex: Alegerile nu au fost în totalitate corecte, iar rezultatele numărătorii paralele au coincis în mare parte cu cele ale CEC-ului

  • 21 Mai 2018 13:37
Promo-Lex: Alegerile nu au fost în totalitate corecte, iar rezultatele numărătorii paralele au coincis în mare parte cu cele ale CEC-ului Sursa: curentul.md

Multiplele încălcări, în special pe perioada campaniei electorale, denotă că aceste alegeri nu au fost în totalitate corecte, a declarat șeful misiunii de observare a alegerilor din partea Asociației Promo Lex, Pavel Postică.

Transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, urne de vot nesigilate conform procedurilor legale, persoane necunoscute înregistrate în locuințele alegătorilor, publicitate electorală în raza mai multor secții de votare, depășirea cheltuielilor cu destinație electorală de către unele partide – sunt doar câteva dintre cele mai frecvente abateri identificate de Asociația Promo-Lex în ziua alegerilor și în campania electorală. 

Promo Lex a mai constat că la 99 de secții de votare din cele 375, voturile au fost numărate de mai multe persoane, nu de o persoană cum prevede legislația electorală. Observatorii au mai constatat prezența nejustificată a unor persoane la mai multe secții de vot, peste 20 de procese verbale viciate, în care numărul persoanelor din liste nu a coincis cu numărul buletinelor de vot. 

În urma numărătorii paralele a voturilor de către Promo Lex, datele au coincis în mare parte cu cele prezentate de Comisia Electorală Centrală.

În cazul liberalului Valeriu Munteanu, numărul voturilor în favoarea sa prezentate de CEC este mai mare cu 20 de față de cele numărate de Promo Lex (8.058 față de 8.078 date CEC). Aceeași situație se constată și în cazul candidatului socialist Ion Ceban care a acumulat cu 90 de voturi mai mult potrivit datelor CEC în comparație cu cele ale Promo Lex (91.485  date Promo Lex în comparație cu 91.575 CEC).  În ceea ce privește voturile în favoarea lui Andrei Năstase candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, susținut de PAS, datele au coincis cu cele ale Comisiei electorale (71.803).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău