Președintele Nicolae Timofti a reiterat astăzi în cadrul APCE, necesitatea retragerii trupelor ruse

  • 08 Octombrie 2012 11:35
Președintele Nicolae Timofti a reiterat astăzi în cadrul APCE, necesitatea retragerii trupelor ruse

Președintele Nicolae Timofti a reiterat miercuri, 3 octombrie, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, necesitatea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Președintele Nicolae Timofti a reiterat astăzi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, necesitatea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

El a subliniat că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil și a vorbit despre progresele înregistrate în ultimii trei ani, după schimbarea guvernării, în domeniul apărării drepturilor omului și al reformelor în justiție. 

Președintele Nicolae Timofti a declarat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că Republica Moldova avansează pe calea integrării europene, continuând negocierile pe marginea Acordului de Asociere și prin lansarea, la începutul anului curent, a negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

În ce privește reglementarea conflictului transnistrean, Nicolae Timofti a expus punctul de vedere al Chișinăului, care dorește reglementarea conflictului respectând suveranitatea Republicii Moldova, iar regiunii transnistrene să-i fie acordat un statut special, a declarat pentru Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu.

Nicolae Timofti s-a pronunțat și în favoarea transformării misiunii de pacificare din zonă în una civilă, sub mandat internațional și a subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană.  

De asemenea, Nicolae Timofti a solicitat scoaterea Republicii Moldova de sub procedura de monitorizare a APCE, remarcând reformele întreprinse, în special în domeniul justiției, asigurarea libertății de exprimare și a mass-media independente.

Nicolae Timofti a mai avut astăzi întrevederi cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a atras atenția asupra necesității revizuirii Constituției Republicii Moldova, în corespundere cu noile cerințe ale timpurilor, mai ales în ceea ce privește procedura de alegere a președintelui.

Președintele Republicii Moldova a avut întrevederi și cu alți oficiali europeni, între care președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland și președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău