Președintele Lituaniei: "Comparațiile dintre Vladimir Putin și Hitler sunt juste"

  • 25 Iunie 2014 09:13
Președintele Lituaniei:

THE INDEPENDENT (Marea Britanie), 24 iunie 2014 - Președintele Lituaniei s-a alăturat unui șir lung de politicieni care au comparat tacticile lui Vladimir Putin cu cele folosite de Hitler.

Dalia Grybauskaite a declarat pentru publicația germană Focus că Guvernul rus încearcă să folosească petrol și gaze mai ieftine ca pârghie de convingere a statelor baltice să părăsească NATO.

"[Putin] folosește unitatea națională ca pretext pentru cucerirea de teritoriu cu mijloace militare. Este exact ce au făcut Stalin și Hitler. Astfel de comparații sunt juste", a declarat Dalia Grybauskaite.

Dalia Grybauskaite a precizat că politica externă a Rusiei este "caracterizată de agresivitate, violență și de o dorință de a depăși limitele", adăugând că țările baltice și Polonia resimt "constant" asta, exerciții militare desfășurându-se aproape săptămânal în Kaliningrad, enclava vestică a Rusiei dintre Polonia și Lituania.

Președintele Lituaniei a susținut că Rusia încearcă să-și mențină influența în părți ale fostei Uniuni Sovietice și vrea să păstreze statele baltice Letonia, Lituania și Estonia dependente de producția sa energetică. Deși Grybauskaite crede că o invazie rusă în aceste țări este puțin probabilă, având în vedere apartenența lor la NATO, ea a afirmat că statele au nevoie să fie mai bine apărate.

Guvernele baltice majorează cheltuielile militare, a mai precizat președinta, și a solicitat NATO să-și crească prezența în regiune. Ea mai afirmat că președintele rus privește înapoi la o epocă colonială de aur pentru țara sa. "Putin are o viziune misionară de a apăra emisfera estică. Are în minte o Rusie precum cea din vremea Ecaterinei celei Mari. Caracterul lui a evoluat într-un mod straniu", a mai adăugat ea.

Hillary Clinton a comparat anterior anexarea Crimeii cu mișcările teritoriale ale lui Hitler din anii dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, dar ulterior a negat compararea președintelui rus cu liderul nazist.

Letonia, Lituania și Estonia au solicitat deja sancțiuni mai drastice din partea UE împotriva Moscovei, în urma anexării Crimeii. Liderii din statele baltice au declarat sâmbătă că vor susține sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei la un summit UE, dacă violențele din estul Ucrainei nu scad în intensitate.

Traducerea: Roxana Mihordescu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău