Președintele Franței vrea să combată consumul de alcool și fumatul printr-un plan pe 10 ani împotriva cancerului

  • 04 Februarie 2021 16:36
Președintele Franței vrea să combată consumul de alcool și fumatul printr-un plan pe 10 ani împotriva cancerului

Președintele francez Emmanuel Macron vrea ca generația care va împlini 20 de ani în 2030 să fie prima fără tutun și de asemenea a promis joi să facă mai mult pentru a avertiza asupra pericolelor alcoolului, în cadrul unei strategii pe zece ani pentru combaterea cancerului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Emmanuel Macron a declarat într-un discurs pentru Institutul național francez al cancerului, o entitate publică care coordonează cercetarea în domeniu, că guvernul va dedica 1,7 miliarde de euro acestei cauze în următorii cinci ani, o creștere de 20% comparativ cu perioada 2016-2021.

Concentrarea sa asupra cancerului, principala cauză de deces a țării, intervine în contextul în care pandemia de coronavirus a plasat sănătatea publică în prim-planul politicilor guvernamentale din lume.

Pandemia COVID-19 a provocat moartea a aproape 78.000 de oameni în Franța, al șaptelea cel mai grav bilanț în lume.

"Această strategie este ambițioasă în perspectiva obiectivelor pe care le urmărește: de a reduce, în termen de zece ani, numărul cancerelor noi evitabile de la 150.000 pe an la mai puțin de 100.000 și de a reduce mortalitatea celor mai severe șapte tipuri de cancer", a spus Macron în discursul înregistrat video.

El a adăugat că aproape jumătate dintre aceste cancere evitabile, respectiv 70.000, sunt în prezent provocate de produse din tutun. Pentru a reduce acest număr, Macron a subliniat că prețurile țigărilor vor continuă să crească și că vor exista și mai multe zone în care nu se fumează.

"Alcoolul este responsabil pentru o cincime din cancerele evitabile. Bineînțeles, alcoolul este în inima tradițiilor noastre, dar nu este vorba despre a viza o societate liberă de alcool", a spus Macron.

Însă el a adăugat că trebuie făcut totul pentru a preveni consumul excesiv de alcool, inclusiv informații mai vizibile și mai detaliate despre fiecare produs, cum se întâmplă cu produsele alimentare.

Franța este unul dintre principalii producători și exportatori de vinuri din lume și Pernod Ricard este a doua cea mai mare companie de spirtoase din lume, după cea britanică Diageo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău