Rusia l-a arestat pentru „fraudă” pe fostul comandant al Armatei a 58-a. Generalul Popov criticase dur conducerea militară

  • 21 Mai 20:00
Rusia l-a arestat pentru „fraudă” pe fostul comandant al Armatei a 58-a. Generalul Popov criticase dur conducerea militară

Fostul comandant al Armatei a 58-a a Rusiei, generalul-maior Ivan Popov, a fost reținut în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la scară deosebit de mare, a anunțat marți după-amiază agenția publică de știri Tass.

Autoritățile au precizat că cererea anchetatorilor privind arestarea preventivă a fost examinată în cadrul Tribunalului militar al garnizoanei 235. Agențiile de aplicare a legii nu au furnizat alte detalii, potrivit Tass, scrie Hotnews.ro.

Tass amintește că Popov și-a început serviciul în funcția de comandant de pluton în Regimentul 56 de Asalt Aeropurtat. Ulterior, el a comandat diferite unități și formațiuni.

Popov a participat la „operațiunea militară specială” - formula folosită de Rusia pentru războiul din Ucraina - în diverse sectoare ale acesteia, inclusiv în calitate de comandant al Armatei 58, mai spune Tass.

Anul trecut, Popov a criticat conducerea militară rusă

Ivan Popov a anunțat în 2023 că a fost demis din funcția de comandant al celei de-a 58-a Armate, după ce a spus că a raportat șefilor săi situația dezastruoasă care domnea pe frontul din Ucraina unde, potrivit lui, militari ruși „au fost înjunghiați pe la spate”, din cauza greșelilor unor ofițeri de rang înalt.

„Armata ucraineană nu a putut să ne străpungă rândurile pe front, dar șeful nostru superior ne-a lovit în spate, decapitând armata în cel mai dificil și mai intens moment”, a acuzat el.

Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care a comandat unități rusești în sudul Ucrainei, a ridicat în mod explicit problema morții soldaților ruși din cauza artileriei ucrainene și a spus că aceștia nu aveau sisteme de armament și recunoaștere adecvate pentru a contracara loviturile.

Apelul lui Popov, care, probabil, era destinat doar colegilor, a fost publicat pe Telegram de deputatul Dumei de Stat Andrei Gurulev, care în trecut a comandat și el Armata a 58-a.

Politicienii și propagandiștii ruși au fost indignați de publicarea declarației lui Popov.

Ce spun informațiile neoficiale

Canalul Telegram „Doi Maiori”, citat de publicația independentă Meduza, susține că generalul a fost arestat pe 17 mai în cazul fraudei comise de un grup organizat. Cazul este gestionat de Departamentul de contrainformații militare (DVKR) al FSB.

Alți doi inculpați sunt implicați în acest caz - un antreprenor din Krasnodar și un ofițer al Districtului Militar Sud, relatează canalul de Telegram Mash. Se presupune că valoarea prejudiciului cauzat este de peste 100 de milioane de ruble.

Potrivit informațiilor din anchetă, Popov ar fi vândut aproximativ două mii de tone de produse metalice destinate construcției de fortificații în direcția Zaporojie, unde generalul-maior a condus apărarea în timpul serviciului său din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău