Președintele Consiliului European a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății

  • 25 Octombrie 2021 14:42
Președintele Consiliului European a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat din nou comunitatea globală să susțină un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Summitului Mondial al Sănătății, în vederea dezvoltării de mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local, scrie CaleaEuropeană.ro.

Charles Michel a pledat pentru schimbul de date la nivel mondial în domeniul sanitar pentru a facilita cooperarea internațională în vederea salvării de vieți omenești în contextul unor crize sanitare de anvergura celei declanșate de pandemia COVID-19.

„COVID-19 a ucis aproape cinci milioane de persoane în întreaga lume.  Virusul a scos la iveală lacunele din pregătirea noastră națională. Dar a scos la iveală și deficiențele flagrante ale guvernanței globale. Schimbul de informații este un exemplu clar în acest sens. Acest virus a fost brutal și necruțător. Ne-a surprins la fiecare pas. Dar a dezvăluit, de asemenea, că, dacă dispunem de instrumentele potrivite pentru a împărtăși rapid informații critice, putem salva vieți. Acest lucru înseamnă schimbul de date despre modul în care se răspândește un virus. Cine sunt cei mai vulnerabili. Și care sunt cele mai bune tratamente. Și este evident: cooperarea internațională intensivă trebuie să joace un rol esențial. Atunci când cooperăm unii cu alții – și avem încredere unii în alții – putem construi mecanisme și soluții comune la nivel global, regional și local. Și nu există nicio îndoială că trebuie să învățăm și să punem în aplicare noi modalități de lucru. Tocmai din acest motiv – împreună cu Dr. Tedros – am propus un tratat internațional privind pandemiile, înrădăcinat în constituția OMS”, a afirmat președintele Consiliului European, potrivit sursei citate.

Potrivit lui Charles Michel, un astfel de tratat ar stabili reguli și un cadru clar pentru toată lumea; ar garanta echitatea și incluziunea. De asemenea, ar asigura accesul la informații, finanțare, vaccinuri și contramăsuri. Astfel, în ansamblu ar ajuta la consolidarea capacității și rezilienței la toate nivelurile.

Totodată, acesta a arătat că „un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic -precum un centru de informații – ar fi cea mai eficientă bază pentru un sistem internațional de prevenție, supraveghere, precum și pentru colectarea și schimbul de date științifice”, care sunt esențiale în luarea deciziilor. 

Cu toate că „această idee este susținută de șefii de stat și de guvern din multe țări din întreaga lume, unii sunt încă reticenți”, a precizat Michel. De aceea, UE și OMS „vom continua să susținem și să încurajăm comunitatea globală să îl sprijine, inclusiv peste câteva zile, la următoarea reuniune G20, la Roma”, a precizat liderul european.

„Trebuie să creăm un mediu în care fiecare om de știință, lucrător din domeniul sănătății și guvern să se unească pentru o cauză comună. Lucrând împreună pentru a construi noi soluții pentru a proteja ceea ce este cel mai prețios – sănătatea și viețile noastre. Și exact asta este ceea ce dorim să realizăm cu acest tratat internațional”, a punctat Charles Michel. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău