Cel mai mare producător de gaze din România se extinde în Republica Moldova. Compania Romgaz a deschis o sucursală la Chișinău

  • 17 Mai 08:52
Cel mai mare producător de gaze din România se extinde în Republica Moldova. Compania Romgaz a deschis o sucursală la Chișinău

Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, și-a deschis o sucursală la Chișinău.

Sucursala Romgaz din Chișinău a fost înregistrată joi la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat remis AGERPRES.

Prin Hotărârea nr. 32/2024, Consiliului de Administrație al Romgaz a aprobat înființarea unei sucursale de furnizare gaze în Republica Moldova și efectuarea demersurilor de înregistrare a acesteia sub denumirea "Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș - Sucursala Chișinău".

"Demersul înregistrării Sucursalei Romgaz la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 - 2030. Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat", a declarat Răzvan Popescu, director general Romgaz, citat în comunicat.

La rândul său, Aristotel Jude, director general adjunct Romgaz, a precizat că în perioada imediat următoare compania va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

"Suntem convinși că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieței
gazelor naturale din această țară și la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor", a punctat Jude.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău