Victor Pleșcanov, activistul deținut de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei, a fost eliberat

  • 17 Mai 09:46
Victor Pleșcanov, activistul deținut de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei, a fost eliberat

Activistul Victor Pleșcanov, condamnat și deținut din iunie 2022 de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în țara vecină, a fost eliberat, anunță Biroul politici de reintegrare.

Într-un comunicat de presă, Biroul menționează că acest lucru a fost posibil cu sprijinul Misiunii OSCE al ambasadelor Statelor Unite, Marii Britanii și statelor-membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, dar și al Asociației „Promo-LEX”.

Totodată, Biroul îndeamnă Tiraspolul să dea curs apelurilor autorităților de la Chișinău și pe alte cazuri individuale de rezonanță, cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova ce sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune.

Victor Pleșcanov a fost condamnat, în septembrie, 2022 de o așa-numită ”judecătorie din Tiraspol” la trei ani și două luni privațiune de libertate și acuzat de ”incitare la  extremism”. Activistul criticase pe rețelele de socializare războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina precum și așa-numitele autorități din regiunea transnistreană.

În decembrie anul trecut Asociația Promo Lex anunța că activistul este grav bolnav și solicita eliberarea imediată acestuia.

Fărădelegile la care este supus și condițiile inumane de detenție i-au provocat deteriorarea sănătății, anunța atunci Biroul de reintegrare.  Totodată, el nu a fost informat suficient de explicit despre situația sa medicală, și fusese internat într-o unitate sanitară din regiunea transnistreană forțat, mai precizau atunci autoritățile de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău