Premierul Albaniei, vizită istorică în Serbia

  • 10 Noiembrie 2014 10:10
Premierul Albaniei, vizită istorică în Serbia

Luni este programată vizita prim-ministrului Albaniei, Edi Rama, de două zile la Belgrad, o primă vizită la un asemenea rang a unui oficial albanez în ultimii 68 de ani.

Relațiile diplomatice între cele două țări au avut un curs descendent în timpul conflictului din Kosovo și chiar și această vizită a fost amânată după un schimb de replici tăioase între premierii celor două țări, pe fondul meciului de fotbal al achipelor naționale, pe 14 octombrie, care a generat într-o busculadă între susținătorii sârbi și cei albanezi pe teren, după ce o dronă a fluturat deasupra terenului un steag cu harta ce se consideră a fi a Albaniei Mari.

Câteva elemente cunoscute din programul vizitei.

Luni dimineață, premierul Albaniei, Edi Rama, se va întâlni cu omologul său sârb, Alexander Vučić. La sfârșitul întrevederii, este programată o conferință de presă.

Până la această oră, nu este confirmată primirea șefului guvernului albanez de către președintele Serbiei, Tomislav Nikolić.

A doua zi a vizitei este dedicată Văii Preąevo din sudul Serbiei, unde locuiesc mai mulți etnici albanezi. Acolo va avea loc probabil o întâlnire la una din școli.

Serbia și Albania, scop comun: aderarea la UE

Serbia și Albania se stăduiesc să depășească momentul Kosovo și să se orienteze spre un scop comun: aderarea la Uniunea Europeană. Serbia este ceva mai avansată.

Albania a anunțat că va fi pregătită să adere la UE în zece ani. Tocmai de aceea nu este timorată de anunțul făcut de noul președinte al Comisiei Europene, care a spus că nu se întrevede nicio aderare în următorii cinci ani, deși Albania ar dori să primească o încurajare din partea Uniunii Europene și o perspectivă mai clară.

Albania este în grupul țărilor din Balcanii de Vest, alături de Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Herțegovina care, printre altele, au de luptat serios cu crima organizată și cu corupția. Albania este de asemenea îngrijorată de amenințarea așa-numitului Stat Islamic și a islamismului militant, în mare măsură și din cauza poziției sale geografice, pe linia care leagă Siria de Europa.

Albania și-a declarat intenția de a sprijini coaliția creată de Statele Unite ale Americii pentru lupta cu așa-numitul Stat Islamic, ceea ce a și făcut deja prin livări de muniție.

Incidentul de la meciul echipelor naționale de fotbal este un simbol al fragilității relațiilor reluate.

Conform agențiilor de presă, fratele premierului albanez a fost acuzat că ar fi manevrat telecomanda dronei care a fluturat steagul Albaniei Mari. Desigur, nu există o confirmare.

Totuși, vizita a fost amânată cu mai puțin de o lună, ceea ce înseamnă că ambele țări sunt interesate să depășească perioada neînțelegerilor.

Ambele țări se pregătesc pentru aderarea la Uniunea Europeană și sunt încurajate de statele europene, în primul rând de Germania, să dezvolte cooperarea bi și multilaterală, să realizeze proiecte de infrastructură în beneficiul întregii regiuni și să demonstreze o mai mare stablitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău