Prea multe cadre medicale infectate? Ministerul Sănătății a pus pe umerii directorilor toată responsabilitatea pentru prevenirea și controlul infecției COVID19 în instituțiile medicale (Sanatateinfo)

  • 24 Octombrie 2020 14:39
Prea multe cadre medicale infectate? Ministerul Sănătății a pus pe umerii directorilor toată responsabilitatea pentru prevenirea și controlul infecției COVID19 în instituțiile medicale (Sanatateinfo)

Managerii spitalelor poartă toată responsabilitatea pentru prevenirea și controlul infecției SARS-CoV-2 în instituțiile pe care le conduc. Tot ei vor trebui să nu admită la muncă personal medical care face parte din grupul de risc, să aibă stocurile de echipamente mereu pline și să analizeze orice caz de infectare în rândul lucrătorilor medicali, se arată într-un material realizat de Sanatateinfo.md.

Potrivit sursei citateMinisterul Sănătățiia semnat un ordin, care prevede executarea altuia mai vechi, din 10 aprilie ,,Privind prevenirea și controlul COVID-I9 în instituțiile medicale și rezidențialecu îngrijiri pe termen lung”. Acesta prevede că directorii instituțiilor medico-sanitare, reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale și rezidențiale cu îngrijiri pe termen lung au obligația să asigure, sub responsabilitate personală, măsuri de prevenire și control a infecției COVID19 în instituțiile pe care le conduc.

Tot managerii de spitale au obligația să evalueze situația în instituție și să stabilească gradul de risc pentru fiecare cadru medical.

De asemenea, directorii sunt obligați să organizeze instruiri suplimentare a lucrătorilor medicali privind importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-9, utilizării corecte și raționale a Echipamentelor de Protecție Personală, conform categoriei de risc stabilite pentru fiecare lucrător medical.

Managerii trebuie să se asigure că dispun de suficiente salopete, produse igienice și dezinfectanți pentru activitatea instituției. Directorii vor trebui să analizeze minuțios fiecare caz de infectare a lucrătorilor medicali, să identifice riscurile și cauzele infectării, sursa de infectare, să facă concluzii și să ia măsurile necesare pentru a preveni răspândirea COVID19 printre angajați. Fiecare caz de infectare printre lucrătorii medicali va trebui raportat Centrului de Sănătate Publică din regiunea în care se află instituția medicală.

La rândul său, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebuie să acorde tot suportul privind executarea ordinului și va informa Ministerul Sănătății despre cazurile de infectare a lucrătorilor medicali, măsurile întreprinse și tendințele de ameliorare a situației.

Citiți mai departe pe Sanatateinfo.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău