PODUL.RO | Vlad Țurcanu: Socialiștii nu doar se leapădă de aliații lor, dar îi și sacrifică, urmând să-i folosească drept matahale în campania anti-oligarhică, de fațadă (Revista presei)

  • 24 Martie 2021 10:15
PODUL.RO | Vlad Țurcanu: Socialiștii nu doar se leapădă de aliații lor, dar îi și sacrifică, urmând să-i folosească drept matahale în campania anti-oligarhică, de fațadă (Revista presei)

Revista presei din 24 martie 2021

PSRM se repliază și își schimbă tactica din mers, după tentativele sale eșuate de a îi impune președintelui un candidat la funcția de prim-ministru, observă comentatorul politic Vlad Țurcanu, într-o analiză pentru PODUL.ro. Votul PSRM din Parlament în favoarea ridicării imunității a doi deputați din grupul Șor, acuzați de corupție, împreună cu care se pregătea să guverneze, e un semn că oamenii lui Dodon sunt dispuși să se dispenseze, în perspectiva vremurilor care vin, de sprijinul acestuia. Socialiștii nu doar se leapădă de aliații lor de până acum, dar îi și sacrifică, urmând să-i folosească drept matahale în campania anti-oligarhică, de fațadă, la care sunt tentați să revină. Ca să aibă șanse reale în competiția cu partidul lui Usatîi și cu formațiunea pro-prezidenială PAS, PSRM pozează în rolul de declanșator al procesului de investigare a fraudei bancare, de care în realitate nu s-a preocupat la modul serios câtă vreme a controlat toate instituțiile statului. Insistența cu care ei se cramponează de putere trebuie căutată în situația aproape fără ieșire pe care tot ei și-au creat-o de-a lungul timpului. Pe de o parte Dodon și compania au nevoie de poziții sus-puse pentru a putea controla în continuare schemele de corupție pe care le-au preluat de la oligarhul Vladimir Plahotniuc; pe de altă parte, fiind o creație a Moscovei, ei sunt obligați să facă tot ce le stă în puteri pentru a zădărnici procesele de europenizare a Republicii Moldova, care este un risc în sine pentru influența de care se bucură în regiune autoritățile de la Kremlin. Având asemenea obiective, destul de departe de ceea ce numim interese publice, PSRM trebuie privit, în demersurile sale anticorupție, cu o cuvenită prudență și reticență, până la deplina sa marginalizare pe scena politică moldovenească”, scrie autorul.

Premierul desemnat FORȚEAZĂ mâna socialiștilor, titrează ZIARUL NAȚIONAL, după ce Grosu a anunțat că NU va merge la consultările cu grupul "Pro Moldova" al lui Andrian Candu, dar nici la Platforma "Pentru Moldova", formată din trasnsfugi și deputați ai Partidului "ȘOR", din cauza "trecutului pe care îl au aceștia. Grosu a afirmat la ProTV că va cere votul de la deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Platformei "DA", Partidului Democrat și, evident, cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

S-au întrunit condițiile ca să declarăm Partidul „Șor” drept unul neconstituțional, susține deputatul Octavian Țâcu, citat de DESCHIDE.md. Deputatul Octavian Țîcu cere scoaterea Partidului „Șor” în afara legii. Solicitarea a fost făcută de parlamentar ieri, 22 martie, de la tribuna Parlamentului, după ce deputații Petru Jardan și Denis Ulanov au fost lipsiți de imunitate și reținuți. El a declarat că va elabora un proiect de lege în acest sens. „Grupul criminal Șor a fost autorul principal al furtului miliardului – cel mai mare jaf din istoria Republicii Moldova. Acest partid are numele unui președinte criminal”, a declarat Țâcu.

Portalul SĂNĂTATEINFO.md publică un reportaj din secția Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Nisporeni, unde sunt tratați bolnavii de Covid. „Oxigenul nu are culoare, miros sau gust. Inspirat împreună cu aerul, intră în plămâni, de unde este preluat de sânge și distribuit către toate țesuturile organismului. În cazul când plămânii nu primesc suficient oxigen și pacientul nu poate respira, apare panica. În cazul unui atac de panică are loc scăderea bruscă a oxigenării. În astfel de cazuri pacientul este conectat la masca CPAP. Odată cu fluxul de oxigen pompat în plămâni respirația se restabilește, iar pacientul iese din starea de panică. Dacă, și doar dacă apare necesitatea, pacientului i se administrează un preparat hormonal sau este folosit bronhodilatatorul, care ajută la dispersarea alveolelor care desfac plămânii”, relatează SĂNĂTATEINFO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău