Petru Bogatu: Pe 24 februarie vor învinge unioniștii. Ei vor câștiga nu Parlamentul, firește, ci inimile oamenilor… (Revista presei)
-
19 Decembrie 2018 09:40
Voronin spune că prin numirea în funcție a noilor judecători de la CC se urmărește chiar și invalidarea alegerilor parlamentare, titrează Adevărul.
Liderul PCRM subliniază că aceste remanieri au loc în timpul când se începe campania electorală. „Ei completează Curtea Constituțională după principiul că ce nu se întâmplă la alegeri, ei trebuie să valideze aceste alegeri, acești membri ai CC”, a declarat Vladimir Voronin la „Adevărul Live”. Potrivit acestuia, noii judecători nu sunt apropiați democraților sau comuniștilor, dar sunt apropiați oricărei guvernări de dragul de a fi pe lângă putere: „Ei umblă după treuca Guvernului, lor le e indiferent cu cine ei lucrează sau pe cine trădează”, a declarat acesta.
Decizia PL de a merge în alegeri împreună cu ACUM e una bună (pentru PL), potrivit unui comentariu preluat de portalul Tribuna. „Declarând că susțin acest bloc, liberalii îi lipsesc de argumente pe cei ce-și doreau să părăsească partidul folosind respectivul pretext, adică sporesc șansele ca PL să-și păstreze intacte rândurile. Apoi, delegând câțiva membri pe listele blocului sau în circumscripții din partea acestuia, liberalii își sporesc vizibil șansele de a fi prezenți în viitorul Parlament și de a supraviețui politic unei perioade destul de complicate pentru ei”, notează publicația. PL se ambiționează să „trăiască” după ce mai toți l-au „îngropat”, în același timp, scrie autorul, soarta PL e în mâinile liderilor blocului ACUM.
Petru Bogatu scrie într-un editorial pe Deschide.md că votul „mixt ridică mari întrebări în ceea ce privește scorul final al scrutinului. S-ar putea ca distribuirea mandatelor în viitorul Parlament, după cum adesea se întâmplă în sistemul majoritar, să difere substanțial de calculele făcute în baza sondajelor de opinie. Circumscripțiile uninominale vor furniza surprize și la anunțarea rezultatelor finale, și la constituirea grupurilor parlamentare. Autorul intuiește că în urma acestui scrutin în care se vor bate exclusiv partidele etatiste, atât cele de stânga, cât și cele de dreapta, până la urmă vor învinge marii absenți din jocul politic de la 24 februarie – unioniștii. Ei vor câștiga nu Parlamentul, firește, ci inimile oamenilor… Stările de spirit românești vor deveni singurul refugiu pentru sufletele dezolate de senzația de déjà vu care pare să nu mai înceteze în statul numit Republica Moldova”, scrie editorialistul.
„Nereguli la Primăria Chișinău. Curtea de Conturi a constatat denaturări de 32,5 miliarde de lei în raportul financiar”, titrează Ziarul de Gardă.
Aceeași publicație scrie și despre neregulile depistate de Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei, printre care ajutorul material bănesc pentru anumite persoane care nu necesitau acest ajutor, precum și realizarea unor lucrări de reparație și amenajare la prețuri majorate.
Ziarul Național face o COMPARAȚIE dintre pensia medie plătită în România, care este de TREI ori mai mare ca cea din R. Moldova. Pensia medie lunară, achitată în trimestrul trei al anului curent în România, a fost de 1 222 de lei românești, echivalentul a 5 152 de lei moldovenești. Pensia media plătită în R. Moldova era, la 1 ianuarie 2018, de 1 527 de lei sau de trei ori mai mică decât cea achitată peste Prut.
Într-un articol despre „populism, fake news și război hibrid”, Timpul atenționează că „evenimentele recente din Ucraina au arătat că elementele de natură nonmilitară sunt la fel de importante și mult mai des utilizate, decât acțiunile militare clasice. Iar dacă vorbim despre un război hibrid, orchestrat acum, în special prin fake news, ar trebui să nu uităm că astfel de războaie pot escalada până la confruntări militare. Nu degeaba, în 2018, am asistat la cel mai mare exercițiu militar de după sfârșitul Războiului Rece, realizat atât de NATO cât și de Federația Rusă”, scrie Timpul.