Pavel Filip: subiectul trupelor ruse va rămâne pe agenda ONU până când ultimul militar va pleca din R.Moldova

  • 23 Iunie 2018 09:55
Pavel Filip: subiectul trupelor ruse va rămâne pe agenda ONU până când ultimul militar va pleca din R.Moldova

Rezoluția privind retragerea trupelor ruse  de pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată vineri de Adunarea Generală a ONU, nu înseamnă retragerea imediată a acestora, dar Republica Moldova va menține și în continuare acest subiect pe agenda Națiunilor Unite, a declarat astăzi, 23 iunie, premierul Pavel Filip.

„Aprobarea nu înseamnă neapărat retragerea imediată. Dar este important ca acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor OSCE, să revină în agendă. Și nu ne vom opri aici”, a declarat Pavel Filip.

El a precizat că Chișinăul va continua să internaționalizeze subiectul, inclusiv să-l mențină pe agenda ONU.

„Ne vom asigura că va rămâne pe agenda ONU până când ultimul soldat rus nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Filip.

Premierul a precizat că rezoluția se referă doar la munițiile militare și trupele Grupului Operativ, dar mu și la militarii care fac parte dinm miciunea de pacificare. Totuși, a venit timpul ca și statutul acestei misiuni să fie schimbat, a punctat el. „Și această misiune militară ar trebui să fie schimbată într-o misiune internațională civilă”.

Pavel Filip a exprimat îngrijorările Chișinăului în privbințșa participării militarilor ruși la aplicații în regiunea de Est a Republicii Moldova, anunîând că astfel de exerciții au avut loc și în această noapte.

Adunarea generală a ONU a adoptat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a R.Moldova. Chișinăul consideră ilegală aflarea trupelor militare ruse și a muniției pe teritoriul său. Pe de altă parte, împotriva Rezoluției s-a exprimat delegația Federației Ruse, care consideră că acest document va submina procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Rezoluția propusă de Republica Moldova a fost adoptată cu 64 de voturi pro și 15 împotrivă, în timp ce peste 80  de delegații s-au abținut. Proiectul Rezoluției a fost prezentat de ministrul de externe Tudor Ulianovschi care a vorbit despre istoricul problemei transnistrene, dar și despre angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu la Porto de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. El a amintit că Rusia a întrerupt procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale în 2004, invocând motive inacceptabile.

Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care a solicitat  amânarea examinării acesteia la următoarea sesiune, însă inițiativa Moscovei a fost respinsă. Reprezentantul FR la ONU, Dmitri Polianski, a menționat că proiectul Rezoluției nu este susținut de toată societatea din R.Moldova cu referire la unele declarații ale președintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Grupul Operativ de Trupe Ruse reprezintă o reminiscență a fostei Armate a 14-a sovietice, implicată în războiul de pe Nistru din 1992. Federația Rusă și-a retras până în 2004 o parte din armament, tehnica militară și o parte din muniții, dar nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentul. 

Autoritățile de la Chișinău estimează că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt dislocați ilegal 1500 – 1700 de militari ruși  și aproximativ 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău