Dacă Tiraspolul ar accepta ajutorul Ucrainei și Republicii Moldova, Rusia va pierde poziția de salvator și binefăcător al regiunii separatiste (Revista Presei)
-
26 Ianuarie 11:00
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în regiunea transnistreană. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii Republici Moldova, dar și regiunii noastre”, titrează Ziarul Național, care-l citează pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu Maia Sandu, el a declarat că Ucraina este pregătită să livreze „la un preț mic sau chiar gratuit” volumele necesare de cărbuni la Centrala de la Cuciurgan pentru a pune capăt crizei energetice provocate de Rusia în regiunea transnistreană, dar și pe malul drept al Nistrului. „Avem cărbune pe care putem să-l furnizăm R. Moldova, la Tiraspol. Dacă într-adevăr vor ca oamenii să aibă electricitate”, a spus Zelenski, după întrevederea cu Maia Sandu, adăugând că partea ucraineană este „gata să discute un preț mic” sau chiar să ofere „gratuit” cărbunele, în schimbul energiei electrice. Zelenski a subliniat posibilitatea ca regiunea transnistreană să furnizeze, la rândul său, energie electrică Ucrainei, a cărei infrastructură energetică a fost afectată de bombardamentele intense ale Rusiei.
Ziarul Național reține și reacția lui „Dodon, foc și pară după vizita Maiei Sandu la Kiev. Socialistul, care a îndemnat-o anterior pe Maia Sandu să meargă la Putin și să le plătească rușilor pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, vrea izolarea lui Zelenski”, titrează publicația. Ziarul Național notează că Igor Dodon insistă că pretinsa datorie de 709 milioane de dolari față de „Gazprom” este „reală” și trebuie plătită de urgență de Chișinău, pentru ca cetățenii din stânga Nistrului să fie asigurați de Moscova cu gaze naturale. De asemenea, politicianul obedient Rusiei crede că guvernarea de la Chișinău nu trebuie să pună condiții pentru ca gazul să ajungă în stânga Nistrului, dar să-și asume necondiționat asigurarea raioanelor controlate de regimul separatist cu resurse energetice.
ISW: Dacă Tiraspolul va accepta ajutorul Ucrainei și Republicii Moldova, Rusia ar pierde poziția de salvator și binefăcător al regiunii separatiste, titrează Deschide.md. O posibilă acceptare de către regimul de la Tiraspol a ajutorului din partea Ucrainei și Republicii Moldova, urmată de furnizarea de energie electrică mai ieftină și pe malul drept al Nistrului, ar perturba eforturile Rusiei de a utiliza criza energetică pentru a consolida dependența economică a regiunii transnistrene de Moscova și de a se prezenta ca salvator și binefăcător al regiunii separatiste. Concluzia aparține experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, care subliniază că un alt scop al Rusiei mai este și exploatarea orientării Chișinăului spre energia electrică mai scumpă din Europa ca parte a narațiunilor anti-UE ale Moscovei.
Criza energetică, rezolvabilă în câteva zile, cu producere de curent la un preț de 4-5 ori mai mic decât cel de pe bursă și fără implicarea Rusiei, susține jurnalistul Alexandru Cozer. Dincolo de ce spune propaganda, centrala de la Cuciurgan a fost proiectată să producă energie electrică utilizând drept combustibil de bază cărbunele. Cel mai apropiat și accesibil cărbune este cel din regiunea ucraineană Donbas, respectiv pe anume acet tip de cărbune a fost proiectată centrala să funcționeze. Gazul era doar combustibil de rezervă. Asta a reamintit inclusiv președintele Zelenski, care s-a consultat chiar cu specialiști ucraineni ce au lucrat la această centrală și care cunosc perfect ingineria de acolo. Astfel, cu intervenția specialiștilor ucraineni, în maximum 10 zile, centrala poate ajunge la capacitatea de a produce aproximativ 2000 de mwh de energie pe cărbune (dublul consumului nostru în orele de vârf). La un preț de maximum 40 de usd per mwh, dar poate chiar și mai mic, în condițiile în care cărbunele poate fi livrat chiar gratuit. Ce înseamnă 2000 de mwh? Tot necesarul de consum al Republicii Moldova, ambele maluri, precum și consumul a cel puțin 3 regiuni ucrainene, inclusiv Odesa. Ucraina ar fi gata să livreze gratis sau la un preț simbolic acel cărbune, pentru că are mare nevoie de curent ieftin, în condițiile în care barbarii i-au distrus mare parte din sistemul energetic. Ar fi cea mai viabilă și rapidă soluție pentru a depăși criza. Și ar însemna livrare de curent la prețuri excelente, cum nu au mai fost de decenii, pentru Republica Moldova. Totul ce trebuie să se întâmple e să existe acceptul regimului de la Tiraspol. Care însă trebuie să se desprindă de dependența de Moscova. Sau poate trebuie de întreprins anumite soluții ca această desprindere să se producă? - se întreabă jurnalistul.
Imagini din satelit - Centrala de la Cuciurgan și-a ars cărbunele din stoc pe jumătate, până pe 16 ianuarie. Liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, spune că centrala termoelectrică de la Cuciurgan va epuiza până la 17 februarie cărbunele cu care produce strictul necesar de energie electrică pentru stânga Nistrului. Dar imagini din satelit obținute de Europa Liberă sugerează că centrala va arde cărbunele mai rapid. Imaginile companiei americane Maxar Technologies sugerează că aproximativ jumătate din grămada de cărbune stocat în aer liber în apropiere de clădirea principală a centralei de la Cuciurgan a dispărut până pe 16 ianuarie. Centrala a trecut de la producția de curent electric pe gaz la producția pe cărbune pe 1 ianuarie, când livrările de gaze naturale rusești în regiunea transnistreană au fost oprite, la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. Autoritățile de la Chișinău au estimat că centrala va avea cărbune numai până la sfârșit de ianuarie, iar imaginile din satelit susțin această estimare. De fapt, la data publicării articolului, 26 ianuarie, cărbunele este cel mai probabil deja pe sfârșite.
„Scopul lor este să o doboare pe Maia Sandu și toate partidele care nu sprijină carnagiul din Ucraina”. Chișinăul nu trebuie să cedeze în conflictul energetic, declanșat de Moscova în regiunea transnistreană, pentru că o bună parte a populației de peste Nistru îl așteaptă pe Putin ca pe un salvator, și acuză autoritățile centrale ale Republicii Moldova că i-ar fi lăsat intenționat fără lumină și gaz. De această părere este Dumitru Iancev, fost judecător la Tiraspol, care relatează în cadrul unui interviu pentru Veridica despre starea de lucruri din enclava secesionistă după 1 ianuarie 2025, când oamenii de acolo reușesc să supraviețuiască doar datorită faptului că această iarnă este mai blândă.