Centrala de la Cuciurgan și-a ars mai mult de jumătate din stocul cărbunelui
-
26 Ianuarie 15:15
Imaginile companiei americane Maxar Technologies, publicate de RFE/RL, sugerează că aproximativ jumătate din grămada de cărbune stocat în aer liber în apropiere de clădirea principală a centralei de la Cuciurgan din orașul Dnestrovsk a dispărut până pe 16 ianuarie, scrie Europa Liberă Moldova.
Liderul separatist Vadim Krasnoselski a spunea că centrala va epuiza până la 17 februarie cărbunele cu care produce strictul necesar de energie electrică. Însă imaginile din satelit, obținute de Europa Liberă, sugerează că centrala va arde cărbunele mai rapid.
Jurnaliștii de la Europa Liberă au analizat o serie de fotografii realizate de sateliți, inclusiv cele din 1, 5, 11, 14 și 16 ianuarie, și le-au publicat pe cele mai clare dintre acestea.
Prima imagine (din stânga) arată cantitatea de cărbune de pe 8 octombrie 2024, înainte de criza gazelor, care a rămas neschimbată până la 1 ianuarie, deoarece centrala a funcționat pe gaz.
Fotografia din dreapta datează din 16 ianuarie. Liniile vizibile în această imagine, mai ales în partea ei superioară, arată că din acele locuri cărbunele a fost luat, integral sau parțial.
Pe baza acestor fotografii, așadar, Europa Liberă a presupus că, la acest ritm de ardere a cărbunelui, centrala termoelectrică de la Cuciurgan va epuiza de tot cantitatea de cărbune mai devreme de 17 februarie, dată anunțată de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Și autoritățile de la Chișinău au estimat că centrala va avea cărbune numai până la sfârșit de ianuarie, iar imaginile din satelit susțin această estimare. De fapt, la data publicării articolului, 26 ianuarie, cărbunele este cel mai probabil deja pe sfârșite.
Ieri, în cadrul vizitei de lucru a Maiei Sandu la Kiev, Ucraina a propus să livreze cărbune regiunii transnistrene, care ar urma să fie utilizat pentru producerea energiei electrice. Volodimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Maia Sandu, că Ucraina este pregătită să livreze „la un preț mic sau chiar gratuit” volumele necesare de cărbuni la Centrala de la Cuciurgan pentru a pune capăt crizei energetice provocate de Rusia în regiunea transnistreană, dar și pe malul drept al Nistrului.