Noi pete de păcură au fost descoperite în Marea Neagră, după naufragiul celor două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci
-
26 Ianuarie 16:30
Noi pete de combustibil au fost descoperite duminică în Marea Neagră, în apropiere de coasta regiunii ruse Krasnodar, precum și în peninsula anexată Crimeea, ca urmare a naufragiului a două petroliere rusești pe 15 decembrie anul trecut, transmite EFE, citând autoritățile ruse, transmite Agerpres.
„Pe teritoriul Krasnodar, Republica Crimeea și orașul Sevastopol, specialiștii patrulează constant zona de coastă. În 17 zone de lucru cu o lungime de 63,5 km au fost înregistrate emisii locale de produse petroliere și se lucrează la eliminarea acestora”, se arată în nota oficială, citată de agenția Interfax.
Potrivit autorităților ruse, până în prezent din zonele afectate au fost colectate 75 de tone de sol contaminat cu combustibil.
Rusia a recunoscut săptămâna aceasta că eliminarea consecințelor scurgerii ar putea dura ani de zile.
„Nicio persoană responsabilă nu poate spune astăzi când va fi finalizată soluționarea acelui accident. Nu se știe. Eventual, Doamne ferește, va dura ani de zile”, a declarat reprezentantul special al președintelui rus pentru probleme de protecția naturii, ecologie și transport, Serghei Ivanov.
El a subliniat că practica mondială arată marea dificultate pe care o implică lupta împotriva scurgerilor de combustibil și le-a amintit pe cele care au avut loc în apele americane în Alaska (1989) și pe coasta Galiției, în Spania (2002).
Petrolierele Volgoneft 212 și Volgoneft 239, ambele construite în urmă cu mai bine de 50 de ani pentru navigația fluvială și adaptate ulterior pentru navigația pe mare, care transportau 9.200 de tone de păcură, au naufragiat în timpul unei furtuni în apropierea Strâmtorii Kerci ce leagă Marea Neagră de Marea Azov. Primul s-a rupt în două la aproximativ 7- 8 kilometri de coastă, iar cel de-al doilea a plutit câteva ore și în cele din urmă a eșuat la aproximativ 80 de metri de coastă în Krasnodar, una din cele mai vizitate regiuni de către turiștii ruși.