Pașapoartele de tip biometric SE SCUMPESC

  • 20 Mai 2015 14:44
Pașapoartele de tip biometric SE SCUMPESC

Cetățenii Republicii Moldova care vor să-și perfecteze pașapoarte de tip biometric sau buletine de identitate, începând de miercuri, 20 mai, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar.

Oficialii de la Centrul resurselor informaționale de stat ”Registru” și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațieimotivează scumpirile cu o decizie mai veche de Guvern care prevedea ajustarea costurilor de eliberare a actelor de identitate la cele de producere. 

Pașapoartele s-au scumpit în medie cu 200 de lei, fără ca acest lucru să fie anunțat prealabil. Operatorul serviciului de informare de la ”Registru” ne-a anunțat că începând  cu 20 mai, în baza unei hotărâri de Guvern, costul perfectării pașapoartelor a crescut, în medie cu 150 – 270 de lei, în funcție de durata termenului de examinare a solicitării.


-         Vă salută serviciul de suport informațional și de comandă a documentelor al Centrului resurselor informaționale de stat ”Registru” .
-         Bună ziua. Vreau să-mi perfectez pașaport de tip biometric.
-         La o lună va costa 850 de lei, la 15 zile calendaristice – 1060, în 10 zile va costa 1280 de lei.
-         Dar ieri era mai ieftin. De ce ați scumpit prețurile?
-         Recunosc, de astăzi s-au scumpit pașapoartele și parțial buletinele.
-         Dar de ce s-au scumpit?
-         Pai așa a fost decizia Guvernului.

Și buletinele de identitate vor costa mai scump, în anumite cazuri. Prețul eliberării acestora în regim obișnuit, de 30 și 15 zile, a rămas neschimbat – 130 și, respectiv, 200 de lei. În schimb, pentru eliberarea buletinelor de identitate în regim de urgență cetățenii vor trebui să scoată din buzunare cu aproximativ 70 de lei mai mult. 
Potrivit șefei serviciului de presă al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Stela Nistor, scumpirile sunt cauzate de ajustarea prețului la costurile de producere a actelor de identitate.

„Demult se discuta despre anumite optimizări de prețuri. Se cunoaște că pașaportul de tip biometric se află sub prețul de cost, iar statul acumula pierderi în cazul în care producerea acestor acte de identitate era mai scumpă decât prețul de eliberare. De aceea s-a recurs la această optimizare de cost”, a declarat Stela Nistor.

Pentru a obține un pașaport de tip biometric într-un termen de 30 de zile cetățenii Republicii Moldova vor achita, începând cu data de 20 mai 850 de lei, cu 150 de lei mai mult. Actele eliberate în 15 zile vor costa 1.060 de lei, mai mult cu 110 lei. Cei ce vor opta pentru eliberarea pașaportului în 10 zile vor scoate din buzunar 1.280 de lei, în 5 zile 1.490 de lei, în 24 de ore – 1.700 de lei, iar în 3 ore – 2.550 de lei, cu 270 de lei mai mult decât era până în prezent.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău