MALURI DE PRUT | Interpreta și folclorista Maria Mocanu și Radio România Chișinău invită publicul la lansarea volumului ”Dor de izvor” (Audio)

  • 23 Mai 11:15
0%
00:00:00
00:00:00

Interpreta de muzică folk, folclorista și autoarea emisiunii ”Dor de izvor” , de la Radio România Chișinău, Maria Mocanu, invită publicul la lansarea volumului omonim care va avea loc astăzi, începând cu ora 15:00, la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu”. Cartea adună o selecție de interviuri cu mari personalități din domeniul culturii, de pe ambele maluri ale Prutului, realizate la microfonul Radio România Chișinău timp de 12 ani de activitate, după cum a mărturisit autoarea, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”.

”Am dedicat acest volum părinților mei, Dona și Ilie care au fost foarte pasionați, de muzică și tot ce ține de cultura tradițională. Tatăl meu a fost un foarte bun instrumentist, autodidact. A cântat la mai multe instrumente. Avea o mare pasiune pentru muzică, deși era tractorist. Când avea niște momente libere, se ducea în casa mare își scotea clarinetul, fluierele, cavale și ce mai avea și cânta cu atâta drag. La fel și mama a fost o cântăreață excepțională, a avut o voce nemaipomenită. A moștenit niște cântece de la bunicile ei, pe care le-am preluat eu. dincolo de asta, a țesut covoare, a brodat. Era o fire foarte artistică”, spune Maria Mocanu.

Compozitorii Eugen Doga și Constantin Rusnac, coregraful și profesorul universitar Constantin Șchiopu, dirijorul Nicolae Botgros, muzicologii Victor Ghilaș și Vasile Chiseliță, scriitorii Ion Hadârcă și Emilian Galaicu Păun, interpretul Dan Doboș, interpreta hunedoreană  Maria Anghel  sau cunoscuta cercetătoare și etnografă Varvara Buzilă – sunt câteva nume din cele 35 de personalități incluse în volum.

Mulți oameni de cultură selectați în carte, nu mai sunt printre noi, în acest fel volumul reprezintă și un omagiu adus acestor personalități ale neamului românesc, o mărturie vie lăsată moștenire generațiilor următoare pentru a-și cunoaște rădăcinile și a fi mândri de ceea ce sunt.

”Când am descifrat interviurile am avut emoții pentru că mi l-am amintit pe același Liubomir Iorga, pe care l-am cunoscut și a fost un sufletist, Nina Ermurache, care venea cu drag la emisiuni și care era o cântăreață inteligentă, aveai ce vorbi cu ea, Benone Sinulescu care venea des la Chișinău, frumoasa și talentata Ana Barbu, regretatul lingvist Vlad Pohilă, coleg cu noi la Radio Chișinău, Leonid Moșanu – parcă îl văd aici în emisiune, cumințenia întruchipată”, mărturisește autoarea.

MALURI DE PRUT | Interpreta și folclorista Maria Mocanu și Radio România Chișinău invită publicul la lansarea volumului ”Dor de izvor” (Audio)

Maria Mocanu a subliniat intensitatea relațiilor și colaborărilor care se întâmplă în prezent, în mod special în plan etnofolcloric:

”În folclor noi avem ce spune și suntem deocamdată bine, în jilțul auriu, frumos, prețios. Când vine un grup folcloric din Maramureș sau Banat, și urcă acolo în scenă, e muzică e frumos, e culoare. Totodată noi plecăm dincolo cu tot ce avem noi mai frumos. E ceva de rezistență, ceva miraculos”.

Volumul ”Dor de izvor.  Interviuri în si bemol”,  semnat de interpreta, folclorista și colega noastră de la Radio Chișinău, a fost publicat la editura Arc, cu sprijinul Ministerului Culturii.

De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică și jurnalistică. A lucrat ca profesoară școlară în satul Manta, raionul Cahul.

În calitate de cercetătoare științifică, a efectuat expediții folclorice în țară și în străinătate. A editat cărțile „Giurgiulești. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în Do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”.

A debutat în muzică folk în 1980.

Este deținătoare a mai multor premii naționale și internaționale.

Maria Mocanu este autoarea emisiunii ”Dor de izvor” de la Radio Chișinău din 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:7,2 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău