Războiul din Ucraina a determinat Chișinăul să investească mai mult în apărare (Revista presei)

  • 23 Mai 09:48
Războiul din Ucraina a determinat Chișinăul să investească mai mult în apărare (Revista presei)

Deschide.md publică un editorial semnat de analistul politic Mihai Isac despre Parteneriatul de securitate cu Uniunea Europeană, semnat de Rep. Moldova zilele trecute  la Bruxelles. ”R. Moldova, membru cu drepturi depline în corul de securitate european” titrează autorul. Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE, un astfel de document putând deveni un model pentru acorduri similare încheiate cu alte state din vecinătatea blocului comunitar, indiferent dacă aceste state vor să devină membre cu drepturi depline ale UE ori nu.

Potrivit documentului, R. Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană concepută să răspundă crizelor din vecinătatea blocului comunitar, numită Rapid Deployment Capacity, ca și la exerciții militare complexe desfășurate de statele UE” scrie analistul Mihai Isac în editorialul său de pe Deschide.

Deutsche Welle publică de asemenea un editorial despre semnarea  Parteneriatul de Securitate și Apărare UE-Moldova. editorialistul Vitalie Călugăreanu afirmă că războiul din Ucraina a determinat Chișinăul să investească mai mult în apărare.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei în 2022, Rusia și-a activat toate instrumentele războiului hibrid și asupra Republicii Moldova pentru a o destabiliza. Ținta de bază a Kremlinului este răsturnarea ordinii constituționale în Moldova și propulsarea la conducere a unei grupări corupte loiale Moscovei.

În octombrie 2023, pe fondul noilor provocări regionale, președinta Maia Sandu a prezentat o nouă Strategie de Securitate Națională, în care Rusia nu mai apare ca până acum ca „partener strategic”, ci ca principală amenințare și ca stat agresor.

În plus, NATO nu mai apare în Strategie ca sperietoare pentru moldoveni și nici neutralitatea constituțională nu mai este o „vacă sacră”. Chișinăul pledează pentru „o relație mai aprofundată cu NATO și cu statele membre”, în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii. Principalul stimulent al schimbării opticii Chișinăului a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Portalul Zona de Securitate face referire la un proiect de lege controversat care ar urma să fie supus votului în Parlamentul de la Chișinău și care presupune comasarea Judecătoriei Anenii Noi cu sediul la Varnița cu cea din Căușeni. Documentul a fost   supus ieri  consultărilor publice. 

Asociația Promo-LEX , dar și doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au atenționat că aceste modificări vor complica procedura de adresare în instanțe a cetățenilor din stânga Nistrului. Potrivit lor, importanța păstrării Judecătoriei la Varnița nu poate fi redusă la date statistice și cheltuieli – factorii care au stat la baza  propunerii legislative – și că interesul statului ar trebui să prevaleze în acest caz.

În context, zona de securitate amintește că la 20 mai, Asociația Promo-LEX a organizat o „masă rotundă” la Varnița la care a fost abordat acest subiect, iar participanții au discutat despre necesitatea consolidării Judecătoriei din mun. Bender, elaborarea mecanismelor pentru susținerea cetățenilor din stânga Nistrului și mun. Bender, precum și despre fortificarea instituțiilor statului în zonă. Este vorba de Inspectoratul de Poliție Bender, Procuratura și Agenția Servicii Publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,79 m/s
Wed
21
Thu
22
Fri
24
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău