PAS are nevoie de strategii eficiente pentru maximizarea obiectivului de aderare la UE (Revista presei)
-
26 Noiembrie 09:32
Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Rezultatele nu sunt deocamdată clare, scrie Europa Liberă. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, pentru a discuta despre numirea unei noi conduceri la Moldovagaz și livrările de gaze rusești către regiunea transnistreană.
Comunicatele oficiale distribuite luni seara oferă puține detalii despre eventualele înțelegeri, menționând doar că aceste subiecte au fost abordate. Călătoria a avut loc în contextul în care livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană ar putea fi oprite, după ce, la 1 ianuarie, expiră un acord de tranzit prin Ucraina. Ministerul Energiei spune că cele două chestiuni au fost discutate, iar noile candidaturi pentru conducerea Moldovagaz vor fi supuse procedurii repetate de votare. Vizita ministrului Parlicov la St. Petersburg este prima călătorie a unui demnitar moldovean de un asemenea rang în Rusia în ultimii peste trei ani. Ultimul „vizitator” a fost predecesorul lui Parlicov în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a mers la Moscova în octombrie 2021 când Rusia, în pregătirile de invadarea Ucrainei, a scumpit brusc gazele în prag de iarnă, aplicând o lovitură nu numai Republicii Moldova, ci tuturor consumatorilor europeni.
Comisia Europeană a cerut Chișinăului să pregătească toate planurile necesare înainte de așteptata oprire a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina spre regiunea transnistreană și a spus că este gata să ofere sprijin, dacă va fi nevoie, pentru a garanta securitatea energetică a R. Moldova. Surse din Comisie au spus Europei Libere că executivul UE colaborează cu R. Moldova „pentru a asigura pe timpul acestei ierni securitatea energetică” a țării candidate, dar și „progresul ei către un sistem energetic mai modern și mai curat”, precum și „reducerea dependenței de importurile de energie din Rusia”.
În același context, TVR Moldova reține declarația președintelui Parlamentului Igor Grosu: Avem vreo 300 de mii de cetățeni pe malul stâng al Nistrului, iar cu populism nu te încălzești iarna. El a răspuns astfel la valul de critici privind vizita reprezentatului R. Moldova în Rusia. Igor Grosu spune că e corect să meargă ministrul în Rusia, în condițiile în care „avem vreo 300 de mii de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025 după care nu avem o claritate dacă va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă care să ajungă pe malul stâng al Nistrului”. El a spus la o emisiune de la TVR Moldova că Victor Parlicov trebuia să meargă la Gazprom să afle care sunt discuțiile rușilor cu partea ucraineană pe problema tranzitului de gaze, care este alt traseu prin care Gazprom poate să furnizeze gaze naturale pe acest teritoriu.
PAS are nevoie de strategii eficiente pentru maximizarea obiectivului de aderare la UE, scrie jurnalistul Mădălin Necșuțu, într-un editorial pentru Veridica. Cea mai importantă întrebare care frământă mințile pro-europenilor din Republica Moldova este dacă PAS și Maia Sandu ar mai putea repurta o victorie similară cu cea de la prezidențiale și la parlamentare. Însă scorul din primul tur al prezidențialelor și apoi trecerea la mustață a referendumului ar trebui să fie un moment de analiză politică profundă. Erodarea preț de aproape patru ani, la pachet cu o serie de strategii politice îndoielnice, transformă ecuația puterii de la Chișinău într-una foarte complicată. Toți ochii sunt ațintiți pe alegerile parlamentare din vara anului viitor. Fără îndoială, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu va reedita performanța politică din iulie 2021, atunci când a obținut un scor record de 63 de mandate în Legislativ. De această dată, lupta pentru putere va implica mai mulți actori politici interni, iar drumul european al Republicii Moldova este pus într-un con de incertitudine. PAS va trebui să se flexibilizeze nu doar în zona de centru-dreapta pro-europeană, acolo unde strategia a fost sufocarea oricărei tentative de coagulare a unor forțe pro-europene alternative, ci, mai ales, în zona de centru-stânga, acolo unde există niște partide ce declară adeziunea la un viitor european pentru Republica Moldova și cu care se poate dialoga... PAS și Maia Sandu trebuie să învețe din greșeli. Este imperios necesar ca toți pașii să fie bine calculați. Călcarea pe greblă a două oară nu este o opțiune, iar parlamentarele sunt alt tip de alegeri în cadrul cărora voturile se vor împărți după cu totul alte reguli. Nici măcar diaspora salvatoare anterior nu mai poate asigura PAS-ului un nou succes. Cu toate acestea, este absolut necesar ca pentru continuarea drumului european să avem din nou o triadă funcțională de tip proeuropean între Președinție, Parlament și Guvern pentru următorii patru ani, ceea ce ar putea să ne aducă mai aproape de obiectivul fixat de aderarea la UE până în 2030. Acesta este scopul politic suprem pentru care trebuie să existe eforturi intense și conjugate din partea tuturor, scrie Veridica.
Ziarul Național relevă „Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei”. Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul care vizează frauda bancară, a ascuns de autorități peste 10 milioane de lei. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Șor nu și-a declarat toată averea atunci când era deputat. Mai exact, ANI a identificat o diferență substanțială între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către acesta și membrii familiei sale în mărime totală de peste 4 de milioane de lei în perioada 1 august 2016 - 2 noiembrie 2022, precum și o diferență de peste 6 de milioane de lei în perioada 6 iulie 2015 și 31 decembrie 2015. ANI va transmite cauza în instanța de judecată cu solicitarea de a dispune confiscarea averii nejustificate.