Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la CNA. Directorul instituției va fi numit în funcție de Legislativ

  • 24 August 2021 11:45
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la CNA. Directorul instituției va fi numit în funcție de Legislativ

În cadrul ședinței Parlamentului a fost dezbătut în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție, prin care se propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși. Modificările la proiect au fost votate de către 55 de deputați.

Prezentul proiect de lege propune ca directorul CNA să fie numit în funcție pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.

Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, prevede modificarea modalității de desemnare și numire a directorului CNA.

Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

Experții Centrului National Anticorupție consideră că simplificarea procedurii de numire în funcție a directorului CNA prin excluderea concursului organizat și desfășurat în acest scop de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței Centrului în calitate de entitate specializată în prevenirea și combaterea corupției.

Concluzia a fost expusă în raportul de expertiză anticorupție la proiectul legii pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul National Anticorupție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău