Recensământ 2024 | Peste 1 600 000 de persoane au fost recenzate până acum. Un ritm accelerat de colectare a datelor se înregistrează în mediul rural

  • 17 Mai 11:53
Recensământ 2024 | Peste 1 600 000 de persoane au fost recenzate până acum. Un ritm accelerat de colectare a datelor se înregistrează în mediul rural

Peste un milion 600 de mii de persoane și peste un  milion o sută de mii de  locuințe ocupate și neocupate au fost recenzate până acum, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing de presă, directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. El spune că ritmuri accelerate de colectare a datelor se înregistrează în localitățile rurale, spre deosebire de orașe, iar procesul decurge cel mai anevoios în municipiile Chișinău și Bălți, transmite Radio Chișinău.

Numărul persoanelor care au refuzat să participe la Recensământ organizat în acest an în Rep. Moldova este de ordinul sutelor, spune șeful BNS, Oleg Cara, potrivit căruia nu a fost aplicată deocamdată nicio amendă, dar au fost inițiate proceduri pentru aplicarea sancțiunilor în cazul mai multor persoane.

Potrivit lui Oleg Cara,  oamenii sunt mai receptivi la sate și mai reticenți în orașele mari de a participa la acest exercițiu național obligatoriu, care se desfășoară o dată la zece ani.

”Ritmuri sporite ale colectării datelor sunt înregistrate în localitățile rurale în special în raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, Glodeni, Florești, Fălești, Ungheni, Orhei. Ritmuri mai lente se înregistrează în localitățile urbane, în capitala Chișinău și Municipiul Bălți”, a spus Oleg Cara.

În condițiile în care participarea la recensământ este obligatorie, persoanele care refuză să participe riscă amenzi de circa 2.500 de lei, după cinci încercări și vizite efectuate de recenzor la domiciliul persoanelor.

Tratarea cu agresivitate a recenzorilor, dar și atitudinile ostile cu care aceștia sunt primiți ca urmare a răspândirii narațiunilor false legate de recensământ, sunt câteva dintre provocările enunțate, mai spune șeful BNS.

”Sunt situații de obstrucționare a activității de recenzare, intimidări prin filmări pe ascuns a celui care răspunde. Interviul trebuie realizat în așa mod ca doar respondentul și recenzorul să participe pentru a se asigura confidențialitatea. Sunt și tentative de defăimare a recensământului prin răspândire a falsurilor.

Rugăm și ne adresăm cetățenilor să se informeze din surse credibile și în situații de acest gen să se adreseze organelor de resort”, a declarat Oleg Cara.

În context, Oleg Cara  îndeamnă populația să fie deschisă în continuare și să participe la acest exercițiu care se desfășoară în toate țările lumii și este vital în elaborarea politicilor publice și dezvoltarea unui stat.

Recensământul populației și locuințelor a început la 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău