OPINIE | La europarlamentare, basarabenii au dat dovadă că sunt interesaţi de ce se întâmplă în România şi UE şi au dat un semnal că vor să se implice

  • 28 Mai 09:05
OPINIE | La europarlamentare, basarabenii au dat dovadă că sunt interesaţi de ce se întâmplă în România şi UE şi au dat un semnal că vor să se implice

Prin prezenţa la urnele de vot, în ziua de duminică, 26 mai, când a avut loc alegerea deputaţilor europarlamentari din partea României, basarabenii din R. Moldova au dat dovadă că sunt interesaţi de ce se întâmplă în România şi Uniunea Europeană.

 Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, de către preşedintele PNL Diaspora, Adrian Dupu.

„Lumea începe sa conştientizeze, să fie informată despre ce se întâmplă in România şi să fie interesată de ce se întâmplă în Europa. Şi da, au dat un semnal că vor să se implice în ceea ce se întâmplă la Bruxelles, ceea ce este bine, pentru că, pentru a face vizibilă Europa în acest spaţiu, este nevoie de informaţie”, spune Adrian Dupu.

Preşedintele PUN Anatol Şalaru a subliniat că, totuşi, mii de oameni, inclusiv din R. Moldova, dar şi din diaspora, nu au reuşit sa voteze, însă spune că „nici Guvernul de la Bucureşti nu s-a aşteptat la o prezenta atât de mare”.

„Este un lucru bun ca partidele din România să mizeze pe alegătorii din R. Moldova. În RM a fost primul pas masiv făcut ieri, când cetăţenii, inclusiv cei din diaspora, s-au mobilizat masiv la vot”, a declarat Anatol Şalaru, sugerând că numărul secţiilor de votare ar fi trebuit să fie unul mai mare.
„Daca ar fi fost mai multe secţii de vot, cred ca numărul de votanţi ar fi fost dublu”, a conchis Şalaru.

De aceeaşi părere este şi Adrian Dupu, care a menţionat că „dacă ar fi fost destule secţii şi condiţii necesare pentru a vota, numărul celor care si-ar fi exercitat dreptul la vot ar fi ajuns la 50.000”, a spus Dupu, în condiţiile în care la alegerile de duminică circa 38.000 de basarabeni din R. Moldova s-au prezentat la urnele de vot.

Directorul Institutului European de Studii Politice Viorel Cibotaru susţine că această sinergie politică, creată în alegeri, „nu poate să nu bucure”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
13,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
14 °C

Curs oficial BNM 23 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3655 -0.0033
USD 17.3815 0.0298
RON 4.0681 -0.0019
UAH 0.6992 0.0055
RUB 0.2729 0.0006
Arhivă Radio Chișinău