Ziua Independenței | În ce măsură s-a realizat Republica Moldova, ca stat independent
-
27 August 2017 21:08
Republica Moldova rămâne un stat falimentar și ne-funcțional, la 26 de ani de la declararea independenței sale. Cetățenii, dezamăgiți de politicieni, nu mai au încrede în statul R. Moldova.
Istoricul Octavian Țâcu a atenționat, în cadrul unei ediții speciale la Radio Chișinău, că statul nu își poate asigura securitatea, atât militară, cât și economică sau financiară.
„Armata noastră este într-o situație absolut deplorabilă. Oricare încercare de a apropia Republica Moldova de NATO este văzută cu nervozitate la Moscova și invocat de partidele pro-ruse, fie Partidul Comuniștilor sau cel al Socialiștilor. Gândiți-vă la un aspect legat de securitatea financiară, bancară a țării, în care instituțiile statului: Președinția, Guvernul, prim-ministrul, guvernatorul Băncii Naționale devin complici la o deturnare masivă de bani din fondul de rezervă al țării. Republica Moldova din punct de vedere al funcționării sale statale este un stat falimentar. Sunt toate criteriile care indică lipsa de încredere a cetățenilor în instituțiile care ar putea face un stat funcțional”, a declarat Octavian Țâcu.
Potrivit lui Ion Grosu, expert în comunicare, s-a creat un decalaj foarte mare între putere și cetățeni, care se simt detașați de acest stat. Și la aceasta a contribuit dedublarea naționalismului moldovenesc. Elita intelectuală lucrează pentru un naționalism românesc și își duce sensurile încolo, iar majoritatea oamenilor au un naționalism casnic, care se manifestă doar în momentele văzute ca pericol sau jignire națională dar nu are o realizare intelectuală. Asta este tragicomedia moldovenismului care este resuscitat din 10 în 10 ani de diferiți actori politici și acum de Dodon. El nu are unde să se ducă după sensuri și merge spre niște creații aproximative și absurde, sovietice, vechi, care nu mai sunt credibile… Este o ruptură și asta duce la faptul că cetățenii dezamăgiți de politică se dezamăgesc în stat… Nu cred că am putea convinge acum mulți oameni să creeze detașamente de voluntari să apere un interes al acestui stat. Pentru că fiecare o să-l asocieze cu un oligarh, care controlează instituțiile și răspunsul va fi că nu vrea să-și riște viața pentru a apăra beneficiile, interesele economice și financiare ale unei elite corupte.