Interviu EXCLUSIV | Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu: De aici, de la Bruxelles, o româncă le spune cetățenilor Republicii Moldova că au prieteni care încearcă să vină cu soluții la fiecare tip de probleme

  • 12 Decembrie 15:27
Interviu EXCLUSIV | Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu: De aici, de la Bruxelles, o româncă le spune cetățenilor Republicii Moldova că au prieteni care încearcă să vină cu soluții la fiecare tip de probleme

Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, în care a vorbit despre nevoia de sprijin a Republicii Moldova pe zona de energie, dând asigurări că instituțiile europene vor oferi tot suportul posibil. Stadiul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE a fost un alt subiect abordat în interviu, la finalul căruia Roxana Mînzatu a transmis un mesaj prin care a dat asigurări că Europa este acasă pentru cetățenii Republicii Moldova.

Radio Chișinău: O nouă componență a Comisiei Europene și-a preluat mandatul de curând. Care sunt principalele priorități ale acestui Colegiu care va fi în funcție până în 2029, pentru a aborda provocările cu care se confruntă Europa?

Roxana Mînzatu:  Vă mulțumesc foarte mult pentru șansa de a vorbi, de a mă adresa moldovenilor prin radio, radioul fiind media mea favorită. Europa este într-o competiție. E o competiție pe o piață în transformare.  O competiție cu Statele Unite ale Americii, cu China, cu tot ceea ce înseamnă marii jucători pe piața economică. Și Europa își propune să-și relanseze profilul de competitivitate economică , să-și. definească mai bine industriile în care poate să conducă la nivel global și asta va însemna evident, investiții masive în zona economică, în zona industriilor competitive, de la tehnologii digitale până la industria verde. Ne dorim bineînțeles, să avem capacitatea de a investi și în oameni, în competențele oamenilor. Să știți că o temă importantă pentru această Comisie este cât de bine pregătiți sunt lucrătorii să se mute dintr-un job în altul, dacă industria lor suferă restructurări.  Noi ne dorim să punem la dispoziție astfel de instrumente ca ei să se poată repoziționa din punct de vedere al instruirilor în joburi din care să-și câștige existența. Este important pentru Europa să ne uităm la ceea ce înseamnă sectoarele critice, personalul medical, personalul didactic.  Sunt 2 zone în care dorim să investim, pentru că fără profesori, fără personal medical, evident că reziliența Europei și pregătirea ei pentru a face față unor momente de criză, este puternic afectată.  Prioritatea Comisiei Europene în interiorul acestei acestui concept de a fi competitiv este să investească în oameni în competențele lor, fie că vorbim de profesori, fie că vorbim de personal medical, fie că vorbim de lucrători în industria mașinilor.

Radio Chișinău: Ați fost desemnată vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și aveți un portofoliu de Comisar responsabil pentru domeniul „oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză”. Care sunt principalele dumneavoastră priorități legate de aceste domenii?

Roxana Mânzatu:  Sunt 5 ani în care voi lucra pentru oameni, portofoliul acesta pe care pe care mi l-a încredințat Președinta Von der Leyen se referă la competențe, pregătire instruire pentru piața  muncii, locuri de muncă, relațiile de muncă, cum sunt protejați, muncitorii, care sunt drepturile lor și cum sunt ei, până la urmă poziționați pe piața muncii, așa încât să primească un salariu decent. Avem o directivă cu privire la salariile minime adecvate, de exemplu, dar și cum să aibă condiții de muncă propice pentru a putea să aibă cea mai bună performanță în activitatea lor.

Educația este parte din portofoliul meu. Este pentru prima dată când un Comisar, un Vicepreședinte Executiv, pentru că am și acest rol de management în Comisie, are această responsabilitate mixtă - piața muncii, locuri de muncă, educație. E foarte important că avem această combinație, pentru că vorbim foarte mult de nevoile companiilor, industriilor de a găsi persoane competente, de a avea persoane instruite în meseriile și în zonele actuale care sunt cerute în industriile cele mai competitive. Și atunci educația face parte din portofoliul meu.  Programul Erasmus, tot ceea ce înseamnă mobilitățile elevilor, profesorilor, studenților face parte din portofoliul meu. Voi lucra la un concept  de Universitate Europeană, de diplomă europeană, la tot ceea ce înseamnă recunoașterea calificărilor, diplomelor și competențelor între statele membre. Voi lucra și în ceea ce înseamnă drepturile lucrătorilor transfrontalieri. Sunt poate mulți români și mulți moldoveni care lucrează în alt stat membru decât cel de unde provin  și au nevoie să își primească drepturile, asigurările sociale, fie că e vorba de ajutorul de șomaj sau de indemnizație pentru un concediul medical în condiții propice,   pentru asta avem legislația europeană la care lucrăm.

A 3-a componentă a portofoliului și o menționez, este inovatoare,  se spune în engleză preparedness, pregătirea pentru situații de crize diverse. Vedem că Europa s-a confruntat cu COVID, cu criza energetică, are un război la granițele sale. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei are un impact masiv asupra a ceea ce înseamnă viața și economia europenilor.  Și pregătirea pentru situații de criză, inclusiv pentru riscuri cibernetice digitale, pentru tot ceea ce înseamnă schimbări climatice, inundații, incendiile de pădure cauzate de încălzirea globală. Toată această pregătire  va fi coordonată de la nivelul Comisiei Europene prin mecanisme specifice.

Radio Chișinău: Această funcție importantă, de Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene, este o premieră pentru România. Cum poate contribui rolul dumneavoastră în cadrul Comisiei și portofoliul pe care îl gestionați la parcursul Republicii Moldova către aderare?

Roxana Mînzatu: Pentru mine ca vicepreședinte al Comisiei Europene, va fi foarte important să sprijin statele candidate cum este R. Moldova.  Evident, pe tot ceea ce înseamnă libera circulație a lucrătorilor, zona de politici sociale care vin în responsabilitatea mea directă, tot sprijinul și toată deschiderea pentru a sprijini guvernul moldovean și R. Moldova în general, pentru a fi cât mai devreme pregătită pentru aderare.  

Am avut o întâlnire foarte bună cu Președinta Maia Sandu și am discutat despre aceste aspecte, dar m-am întâlnit înainte și cu membri ai guvernului pentru a discuta pe teme specifice, inclusiv pe tema asistenței financiare pe care o R. Moldova o primește și o va primi de la de la Uniunea Europeană. Este important să ajutăm R. Moldova să aibă toate beneficiile pe care poate să aibă ca și stat candidat - experți de la nivel european, care să vină să ajute la adaptarea legislației, asocierea la unele programe de finanțare.  Eu gestionez Fondul Social European Plus  - un fond care sprijină măsurile anti sărăcie, zona de educație și competențe, zona de inovare socială la care R.Moldova este asociată pentru a putea beneficia de astfel de resurse. Beneficiază moldovenii și de proiectele finanțate prin Erasmus Plus. Dorința mea este, așa cum i-am spus și președintelui Maia Sandu să sprijin Republica Moldova pentru a putea să fie asociată la cât mai multe programe de finanțare de acest tip, pentru ca cetățenii moldoveni să poată să beneficieze de oportunități de finanțare din perspectiva unui stat candidat, evident.

Radio Chișinău: Ați menționat discuția purtată cu președinta Maia Sandu, cu care tocmai ați avut o întrevedere. Ne puteți da mai multe detalii despre ce ați vorbit? Care au fost solicitările doamnei Președinte?

Roxana Mînzatu: Sigur, am discutat despre stadiul procesului de aderare, despre capitolele care urmează a fi deschise în 2025 și dorința noastră  este ca R. Moldova să aibă toate capitolele deschise pentru negociere anul viitor, despre programul pentru creștere care urmează să fie aprobată în Parlamentul European, legislația care va permite ca R. Moldova să acceseze o finanțare importantă din partea Comisiei Europene și o prefinanțare la începutul anului viitor de 115 milioane de euro.

Am discutat despre nevoia de sprijin a R. Moldova pe zona de energie. Evident că aici este nevoie să fim solidari și să găsim toate soluțiile. Am discutat despre amenințările cu care se confruntă flancul estic al Uniunii Europene.  Amenințări care sunt inclusiv hibride și în zona cibernetică la adresa securității statelor noastre și cum gestionam aceste amenințări.  Și bineînțeles că dorința reciprocă a fost să avem o colaborare pragmatică, așa încât și negocierea în vederea aderării să se încheie fructuos pe fiecare capitol și să avem un dialog onest, dar și suportul, inclusiv din zona de programe de finanțare către moldoveni, să fie cât mai consistent din partea Comisiei Europene, iar R. Moldova să realizeze acele reforme care sunt necesare pentru a avea instituții și legislație funcționale și care apără cetățenii.

Radio Chișinău: Dacă ne-am referi la procesul de aderare, unde considerați că se află R. Moldova pe calea sa spre aderare la UE? Care sunt principalele provocări pentru Republica Moldova în acest moment?

Roxana Mînzatu:  Sigur R. Moldova abia a deschis negocierile în vara acestui an, evident că se află într-o etapă de început, dar este într-un proces accelerat.  Eu, fiind româncă, compar cu ceea ce se întâmplă în România. Așa mi-am început eu cariera în 2004, ca și consilier pentru integrare. Și au durat niște ani negocierile  noastre,  vreo 7 ani, dacă îmi aduc aminte. Cred că R. Moldova, ca și  Ucraina, este un într-un calendar accelerat. Există un sprijin și o dorință foarte clare și aici a serviciilor din toate directoratele generale, din toate serviciile Comisiei Europene de a fi alături de instituțiile din R. Moldova în a prelua aquisul  comunitar, în a realiza această pregătire în vederea semnării cât mai curând a tratatului de aderare. Deci eu spun că este un elev silitor, un profesionist care își face treaba într-un ritm crescut în condiții deloc ușoare. A te pregăti pentru aderare când ai război la ușă, când ai criză energetică, când ai criză inflaționistă, nu este deloc simplu. Dar, este nu doar în interesul R. Moldova, este și în interesul Europei, al Uniunii Europene, ca R. Moldova să parcurgă acest proces de negociere cât mai bine și calitativ, dar și cât mai rapid, așa încât să se alăture clubului țărilor europene, acolo unde este locul.  Așa cum cetățenii moldoveni, de altfel, au și spus-o prin referendumul decent.

Radio Chișinău: Doamnă Roxana Mînzatu, care ar fi mesajul dvs pentru cetățenii Republicii Moldova în ce privește angajamentul Uniunii Europene de a-I susține și în viitor?

Roxana Mînzatu:  Le spun că le suntem alături și de aici, de la Bruxelles și  la bine, dar și în momentele grele.  Vom încerca să răspundem fiecărei nevoi pe care fiecare cetățean îl are, cu soluții. Ne dăm seama că nu este ușor. Întotdeauna sunt lipsuri. R.Moldova încă nu este stat membru, dar de aici, de la Bruxelles, din Uniunea Europeană, o româncă le spune că au prieteni care se uită cu atenție la fiecare tip de probleme și încercăm să venim cu soluții. Le spun  să nu uite că  acasă este Europa și că cele mai bune soluții, chiar dacă nu perfecte, vin din această apartenență la marea familie europeană.  Să aibă încredere în aceste soluții. Noi vom munci alături de reprezentanții statului moldovean. Vom munci pentru a face ca acest VIS al unei Moldova membră cu drepturi depline a UE să devină realitate.

Interviu realizat la Bruxelles de Alla Boțan.

Interviu EXCLUSIV | Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu: De aici, de la Bruxelles, o româncă le spune cetățenilor Republicii Moldova că au prieteni care încearcă să vină cu soluții la fiecare tip de probleme

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:8,75 m/s
Fri
-1
Sat
-0
Sun
2
Mon
2
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău