Octavian Țâcu: Începe să ne cam sufoce îmbrățișarea ursului
-
22 Aprilie 2015 15:44
Revista presei din 22 aprilie 2015
Istoricul Octavian Tacu constată în Timpul că începe să ne cam sufoce îmbrățișarea ursului. Pe fundalul unei guvernări lipsite de legitimitate, credibilitate și suport, așa cum a fost cel puțin în perioada 2009-2013, lucrurile devin din ce în ce mai complicate, subliniază autorul. Editorialistul de la Timpul, atrage atenția că vin alegerile locale, iar votul nostru cel de toate zilele va împrăștia primari și consilieri albaștri, verzi și roșii prin întreaga țară. Aceste alegeri au însă o miză locală care poate deveni un pas mare spre o turnură geopolitică, pentru că acum fiecare scrutin de votare este ca ultimul. Istoricul speră să alegem înțelept. Pentru că având un Șevciuk la Tiraspol, o Vlah la Comrat, un Usatâi la Bălți, un eventual Ivanov , Petrov sau Sidorov la Taraclia și o Greceanâi la Chișinău, putem spune adio trenului European, conchide Octavian Tâcu.
Tiraspolul acuză autoritățile moldovene că încearcă să exercite presiuni asupra diplomaților transnistreni, mai anunță Timpul. Autoritățile moldovene încearcă să exercite presiuni asupra diplomaților transnistreni, denunță Tiraspolul într-un comunicat, reproșând deținerea unui consilier diplomatic pe aeroportul de la Chișinău și percheziționarea acestuia.
Raportul companiei internaționale Kroll, care a investigat jaful de miliarde din sistemul bancar din Moldova, discutat în cadrul unei ședințe secrete la Guvern, scrie Jurnalul . Deși afirmă că a studiat rezultatele anchetei, prim-ministrul Chiril Gaburici nu a putut preciza câți bani s-au furat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, menționează Jurnalul, care subliniază că o opinie despre raportul companiei Kroll nu și-au format nici membrii cabinetului de miniștri. Mulți dintre ei spun că nu au studiat documentul, chiar dacă mai rămâneau doar câteva ore până la dezbateri. După discutarea ordinei de zi, conducerea Băncii Naționale le va prezenta membrilor executivului rezultatele investigației în cazul jafului de miliarde care a avut loc la sfârșitul anului trecut la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ce-i drept, prezentarea se va face în secret, mai scrie Jurnal.md.
Vasile Gârneț remarcă în Ziarul Național că după 15 ani de domnie autoritară, președintele Putin, cel pe care cu doar câteva săptămâni în urmă lumea îl dădea dispărut, bolnav, înlăturat de la putere, a reușit o performanță unică - a „racolat” 86% din populația Rusiei, care îi aprobă vorbele și faptele cu multă încredere. Nici războiul împotriva „fraților ucraineni”, nici sancțiunile economice care îi împovărează, nici izolarea politică a Rusiei de către lumea occidentală nu-i fac să-și schimbe opțiunea pentru liderul lor. Publicistul nu știe ce dușman va mai găsi Putin, după ce a învrăjbit iremediabil Ucraina, pentru a-și mai mobiliza țara. Sperăm să nu fie R. Moldova. Pentru că la noi, deși în scădere conform ultimului sondaj, 60% dintre moldoveni mai au încredere în președintele rus. E și asta un fel de evlavie, după autoul de la Ziarul Național.
Federația Rusă a încălcat dreptul la viață în cazul omorului lui Vadim Pisari, titrează Adevărul. Ziarul scrie astăzi care au fost contraargumentele guvernului de la Moscova.
În apărarea sa, guvernul rus a susținut că acțiunile soldatului care l-a împușcat pe Vadim Pisari ar fi fost legale. Acesta a recurs la împușcare, deoarece nu ar fi existat o altă metodă prin care Vadim Pisari putea fi oprit. Totodată, guvernul de la Moscova susține că soldatul rus nu știa că victima nu reprezenta vreun pericol, împușcătura ar fi fost efectuată în direcția roților, iar acesta nu intenționa să-l omoare pe tânăr.