Oamenii Cetății | OAMENII CETĂȚII | Soprana Mariana Bulicanu: Eu ies în scenă cu o istorie, iar atunci când sufletul e primordial, atunci și publicul răspunde, pentru că și publicul are suflet (AUDIO)

  • 19 Iulie 2019 18:35
0%
00:00:00
00:00:00

Soprana Mariana Bulicanu, câștigătoarea trofeului Festivalul Maria Bieșu 2012, fostă solistă a Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, i-a promis Mariei Bieșu să nu plece niciodată din R. Moldova. Însă, după concedierea artiștilor de la TNOB, soprana spune că are de luat o decizie dificilă.

Din păcate avem o singură instituție unde își poate desfășura activitatea și cariera un cântăreț de operă, un artist de balet.

La aceasta m-am gândit cel mai des după situația creată. Înainte de toate cele care s-au întâmplat eram ferm convinsă c-am să-mi țin cuvântul. Acesta a fost primul lucru la care m-am gândit, pentru că ea, prin exemplul ei, m-a făcut să-mi aleg această cale în viață. A fost mult mai mult decât omul căruia i-am promis să nu las țara. A fost o călăuză și steaua către care m-am îndreptat. Pentru mine, această promisiune înseamnă foarte mult și sunt pusă într-o situație dificilă.

Atunci când țara lasă în mâinile unor oameni astfel de decizii, să-i alunge pe cei mai buni, nu contează cine sunt cei care fac nedreptăți, sau cărora li se fac aceste nedreptăți, o să întâlnim mai des astfel de situații când vor pleca talentele, oamenii care vor să facă ceva pentru țara, dar sunt constrânși de situație, de o decizie, și mai ales de o decizie a unui om care nu are dreptul moral să ia astfel de decizii”.

În noua stagiune teatrală, care începe în toamnă, Mariana Bulicanu va cânta la Oradea, în spectacolul Carmina Burana, în Germania în spectacolele Traviata și în Rigoletto. De asemenea, soprana este reinvitată la Concertgebauw, Amsterdam, precum și la Rotterdam și cele mai mari orașe din Olanda și Belgia, într-un turneu cu spectacolul Carmina Burana de Carl Orff.

„Muzica academică, muzica clasică este o coroană care stă deasupra tuturor stilurilor. Și când este educată în gustul oamenilor și a generațiilor care vin, atunci avem și o șansă pentru generația care vine să aibă o cultură mai înaltă. Astăzi suntem într-o criză economică, criză politică. Este de înțeles că din această cauză cultura rămâne în umbră, pentru că avem atâtea probleme pe care trebuie să le rezolvăm acum și nu alt timp n-o să avem. Dar părerea mea este că această problemă de astăzi o vom rezolva neapărat, pentru că ne concentrăm toate puterile aici, dar mâine o să avem o generație care vine cu un lapsus la capitolul cultură, care va fi condamnată să intre într-o nouă criză politică și economică din cauza acestui lapsus de cultură. Nu mă refer la cei care-și dau copii la școlile de muzică, foarte bune de le noi, dar vorbesc de mase, de marea majoritate. Nu putem să ne lăudăm cu un lucru pe care nu-l avem. Putem să ne lăudăm cu școli elitare, dar timpul petrecut la teatru cu familia, de exemplu, lipsește”, apreciază soprana Mariana Bulicanu.

Cântăreața de operă, Mariana Bulicanu, este cunoscută nu doar de admiratorii de operă dar și de publicul larg, datorită aparițiilor sale în concerte mari din Piața Marii Adunări Naționale sau Teatrul Verde.

„Eu sunt îndrăgostită de ceea ce fac și cred că dragostea este sentimentul de la care trebuie să pornească nu numai un artist dar orișice într-o profesie. Eu ies în scenă cu o istorie, nu a mea, o istorie a unui cântec, a unui poet, care a scris versurile, a unui compozitor care a scris muzica. Dacă eu mă îmbrac cu aceste straie, cu o poezie bună, cu o muzică extraordinară, dacă încerc să aduc anume această istorie publicului – nu istoria unei rochii scumpe sau a unui zâmbet strălucitor, și asta are loc în scenă, dar atunci când sufletul e primordial, atunci și publicul răspunde, pentru că spectatorii au suflete”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău