O lună de PROTESTE non-stop. Ce ne așteaptă mai departe?

  • 06 Octombrie 2015 13:03
O lună de PROTESTE non-stop. Ce ne așteaptă mai departe?

Revista presei din 6 octombrie 2015

Protestele, în zona de risc pentru Platforma DA și liderii AIE-3, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. După autor situația pare să fi ajuns într-un impas: liderii DA nu vor mai putea să mențină spiritul protestatar doar cu „vorbe”, iar comportamentul autorităților nu contribuie cu nimic la calmarea situației. Tactica așteptării ca protestele să se „dezumfle” cu de la sine putere îi compromite și mai mult pe liderii AIE-3, ilustrează impotența și dependența lor, consideră Nicolae negru. Protestul intrat într-o etapă mai puțin previzibilă va deveni și mai imprevizibil dacă Platforma DA își va uni eforturile, nu neapărat deschis, cu Dodon și Usatîi. Ciudata coincidență a scopurilor urmărite de ambele „fronturi” te duce, volens-nolens, cu gândul la posibilitatea ca ele să fie coordonate dintr-un singur centru., sugerea editorialistul.

Vasile Gârneț de la aceeași publicație susține că este  nevoie ca și guvernarea să reacționeze la revendicările societății civile care, iată, are deja o lună de proteste non-stop. Situația poate fi dezamorsată prin reforme reale, prin satisfacerea unor revendicări, adevărate și legitime. Așa cum se știe, o evoluție e mai bună decât o revoluție și ar fi de preferat în situația noastră, când riscul unor confruntări violente este tot mai mare: agresivitatea protestatarilor a crescut, am văzut-o pe viu, duminică, și tot asta ne spun și sondajele. Lipsa de reacție a guvernării la cerințele poporului este șocantă și simptomatică pentru starea în care se găsesc toate instituțiile publice din R. Moldova – justiția, procuratura, CNA, CNI etc. Sunt slabe, ineficiente, lipsite complet de autonomie decizională. Ai impresia că și partidele, politicienii nu-și mai aparțin, nu se mai recunosc în doctrinele lor și nu aparțin nici alegătorilor care i-au votat și în fața cărora s-au angajat cu niște promisiuni. Par cu toții ostaticii unui centru ocult de putere. O demonstrație mai convingătoare a noțiunii de „stat captiv”, decât această paralizie de voință la toate nivelele, nu se putea inventa, conchide Vasile Gârneț.

Mai multe publicații electornice de la Chișinău publică scrisoarea deschisă a jurnalistei Natalia Morari  către Plahotniuc, Filat și Ghimpu. Ziarista subliniază că pe  5 octombrie, s-au împlinit  cinci luni de când au început protestele Paltformei «Demnitate și adevăr». Este  de neînțeles pentru autoare cum timp de cinci luni liderii alianței se prefac că în țară nimic nu se întâmplă. E o stagnare aproape totală, observă autoarea. Neprofesionalism și obscurantism la toate nivelurile. Profesioniștii au fost înlocuiți cu oamenii loiali. Loialitatea a devenit cheia guvernării voastre. Mediocritatea se simte acum în apele ei.
Ziarista le cere celor 3 lideri să facă ceva ca oamenii să nu plece din țară sau să plece ei de la guvernare.

Au fost sau nu fraudate alegerile din 2014? se întreabă Adevărul. Întrebarea apare după ce vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Ștefan Urâtu a declarat duminică la protestul Platformei DA cî alegerile parlamentare din 2014 ar fi fost fraudate, la fel și cele locale din 2015. Conform lui Ștefan Urâtu fraudarea alegerilor s-ar fi produs prin falsificarea listelor electorale – însă aceastea au fost distruse după validarea scrutinelor ceea ce face imposibilă verificarea acuzației. Vicepreședintele CEC mai spune că nu are acces nici măcar la arhiva electronică a listelor electorale.

Pe de altă parte Președintele CEC Iurie Ciocan îl acuză pe Urâtu că este înregimentat politic, deși a jurat în fața Parlamentului să nu se implice în politică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:5,14 m/s
Fri
0
Sat
1
Sun
2
Mon
3
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău