Noul șef al Procuraturii Anticorupție va avea de rezolvat inclusiv dosarele liderilor opoziției actuale ( revista presei )

  • 30 Iunie 2022 09:42
Noul șef al Procuraturii Anticorupție va avea de rezolvat inclusiv dosarele liderilor opoziției actuale ( revista presei )

 „Noul șef al Procuraturii Anticorupție va avea de rezolvat inclusiv dosarele liderilor opoziției actuale”, titrează Veridica. Un procuror care a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, instituție similară cu DNA-ul românesc. Numirea noului procuror este importantă atât pentru reformarea justiței și apropierea Republicii Moldova de UE, cât și pentru asanarea clasei politice de la Chișinău, în special a opoziției din Parlament, întrucât liderii acestei opoziții, orientate spre Rusia, par să aibă, cu toții, probleme de integritate. Deși Veronica Drăgălin afirma la interviul pe care l-a avut la Consiliul Superior al Procurorilor că procurii trebuie să acționeze fără a ține cont de apartenența politică a persoanelor corupte, s-ar putea ca dosarele pe care le-ar instrumenta să aibă oricum o largă rezonanță politică, lucru de care nu se poate să nu să se țină cont. De ce? Pentru că toți fruntașii celor trei partide de opoziție reprezentate în Parlament – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Șor – au probleme de integritate, unii chiar foarte grave, scrie Veridica.

Ziarul Național reține declarația regimului de la Tiraspol – „Separatiștii de la Tiraspol încearcă să se LINGUȘEASCĂ pe lângă Zelenski, dar continuă să fie AGRESIVI la adresa Chișinăului: Să fie ABANDONAT orice plan de militarizare a statului”, titrează publicația. După ce Zelenski a spus franc că un eventual atac din partea regiunii separatiste transnistrene „ar fi o palmă la care Ucraina ar răspunde cu o lovitură”, Tiraspolul cheamă la pace și face trimitere la „ample legături istorice, etnice, economice și culturale”. În același timp, conducerea separatistă își permite să ceară Chișinăului să nu-și întărească capacitățile de apărare, notează Ziarul Național.

Portalul Zona de Securitate informează că „Guvernul a adoptat patru decizii ce vizează regimul de la Tiraspol. Autorizații de mediu, mecanism special pentru banii MGRES, facilități fiscale și de import”. Guvernul de la Chișinău și Comisia pentru Situații Excepționale au aprobat mai multe decizii ce vizează activitatea agenților economici din stânga Nistrului, printre care două întreprinderi strategice ale regimului din stânga Nistrului. A fost prelungit cu două luni, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Este a treia prelungire pentru Uzina Metalurgică, de această dată pentru o perioadă de două luni de zile. De asemenea, printre deciziile adoptate de CSE se regăsește și stabilirea unui mecanism provizoriu ce prevede ca, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plățile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, să poată fi utilizate de către agenții economici pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. Acest mecanism este adoptat în premieră și ar presupune de fapt permisiunea tacită de convertire a leilor achitați pentru electricitate în valută, sub pretextul unor achiziții, scrie Zona de Scuritate.

Iar portalul Anticorupție atenționează că „peste 5.000 de fermieri din Dubăsari riscă să piardă producția agricolă”. Regimul ilegal de la Tiraspol a amenințat din nou că va interzice din 1 iulie curent accesul fermierilor la terenurile agricole amplasate dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol. Administrația de facto șantajează astfel autoritățile constituționale ale Republicii Moldova pentru a obține importul produselor petroliere prin punctul Novosavițkaia–Cuciurgan. Conform informațiilor oferite de Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol, sunt situate peste 9.544 de hectare de pământ ale locuitorilor din Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta. Din acestea, 6.500 de hectare au destinație agricolă și aparțin unui număr de peste 5.000 de proprietari. Amenințarea Tiraspolului de a bloca accesul la terenurile sătenilor din raionul Dubăsari este folosită de fiecare dată atunci când acesta dorește să obțină ceva în schimb. Prima dată, reprezentanții regimului ilegal au interzis accesul liber spre terenuri în 2004-2006, iar a doua oară în 2014-2018.

Portalul  Anticorupție mai informează că Alianța Nord-Atlantică propune un pachet de măsuri de asistență și pentru parteneri, între care și Republica Moldova. Măsurile de sprijin sunt prevăzute în Conceptul Stategic al NATO, adoptat în cadrul Summitului de la Madrid. „Având în vedere mediul de securitate care se schimbă în Europa, am decis să adoptăm noi măsuri pentru a intensifica sprijinul politic și practic pentru parteneri, inclusiv pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Vom colabora cu aceste țări pentru ca acestea sa-și fortifice integritatea și reziliența și pentru a le susține independența politică”, se arată în documentul aprobat de membrii NATO. Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a declarat că adoptarea unui pachet de măsuri de asistență pentru Republica Moldova și Georgia se datorează și  demersurilor constante ale României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău