Noul ambasador la Moscova, apropiatul lui Igor Dodon (Revista presei)
-
03 Martie 2017 10:01
Revista presei din 3 martie 2017
Dodon și Filip s-au înțeles asupra candidaturii noului ambasador al Moldovei la Moscova, dar și a altor șapte, titrează Adevărul. Neguță este deputat din partea Partidului Socialiștilor din Moldova. În plus, acesta este și consilierul șefului statului pe problemele de politică externă. Nu este de mirare că Igor Dodon și-a dorit la Moscova un ambasador apropiat și loial dânsului. Mai ales că nu o dată și-a exprimat dorința de apropiere de Rusia și semnarea unui parteneriat strategic.
Unul dintre intermediarii care apare în schemele prin care Dodon a primit bani prin offshore-urile din Bahamas, desemnat membru al CEC, scrie Jurnal.md. Dosarul lui Filipov va fi examinat de SIS, iar ulterior Parlamentul urmează să ia decizia de confirmare a acestuia în funcția de membru al CEC. Filipov este de profesie jurist și deține și fotoliul de consilier municipal. Numele acestuia apare într-o investigație RISE privind schemele prin care Igor Dodon a primit bani prin offshore-uri din Bahamas.
Un expert în dreptul constituțional DESFIINȚEAZĂ inițiativa lui Dodon de a modifica Constituția, pentru ca să poată dizolva Parlamentul, scrie Ziarul Național. Cele cinci temeiuri (de modificare a Constituției n.r.) propuse de Igor Dodon sunt foarte confuze, sunt neclare și contradictorii din punctul de vedere al logicii juridice, al logicii unui act legislativ fundamental (Constituția). Ele urmăresc un singur scop și anume posibilitatea de a dizolva legal acest Parlament și declanșarea alegerilor anticipate, pe care președintele pe altă cale nu le poate obține”, este de părere expertul în drept constituțional, profesorul Nicolae Osmochescu.
Timpul remarсă vizita premierului la grădiniță unde a mers să vadă cu ochii lui cum grădinițele, care prin teorie ar trebui să fie cele mai igienice locuri după spitale, sunt de fapt niște gropi de infecții. Timpul subliniază că NU vrem eroi autodeclarați. Vizita în sine nu este rea, dar fără decizii aspre și concrete nu veți binevoi de admirația și laudele cetățenilor, că doar asta urmăriți. “Că nu știu ce instituții de profil vor face nu știu ce... vorbe... vrem demisii, vrem oameni în grădinițe ce își știu meseria, vrem responsabilitate, astfel încât copiii noștri să fie protejați, nu condamnați la infecții”, scrie Timpul.Potrivit publicației, o situație de acest gen poate fi soluționată doar cu ajutorul unor reguli scrise clar, respectate cu sfințenie, control cât se poate de des și o conducere în instituție care să simtă pulsul fiecărei mișcări, și nu din fotoliul din birou.
Comisia de cultură a Camerei Deputaților a votat, marti, în unanimitate, în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, ca zi de sărbatoare nationala, scrie agerpres.ro, cu trimitere la Romanian Global News, citat de ZDG. Un proiect de lege, în acest sens, a fost inițiat de deputatul PMP, Eugen Tomac șiurmează să fie votat în plenul Camerei Deputaților. Deși proiectul de lege, care urmează să intre în plen, a primit vot favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaților este decizională în acest sens.