Nordnews: ”La aproape un milion de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție doar 26 de aparate de respirație artificială” (Revista presei)

  • 26 Martie 2020 09:57
Nordnews: ”La aproape un milion de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție doar 26 de aparate de respirație artificială” (Revista presei)

Revista presei din 26 martie 2020

Ziua cu cele mai multe cazuri confirmate de COVID-19. 149 de infectați, în Republica Moldova”, titrează Cotidianul, relatând despre ultimele date privind cazurile de îmbolnăvire. 24 cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate ieri. De ieri au intrat în vigoare noile restricții, mai amintește Cotidianul.

Chișinău rămâne în continuare municipiul cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus din Republica Moldova. Între timp, la Hîncești numărul pacienților a ajuns la 19, iar în municipiul Cahul a fost confirmat al doilea caz pozitiv, detaliază site-ul televiziunii TV8. În prezent rămân 20 de raioane și municipii unde nu a fost confirmat deocamdată niciun caz și șase raioane în care este conformat câte un singur caz.

Premierul Ion Chicu se arată extrem de deranjat de faptul că ombudsmanul Mihail Cotorobai ar fi răspândit astăzi o „informație falsă”, relatează Ziarul Național. Mai mult, Chicu spune că l-a invitat pe Mihail Cotorobai să meargă cu el la instituțiile care ar duce lipsă de echipament de protecție, însă ultimul ar fi refuzat. Premierul a precizat că nu poate un spital raional, care nu are pacienți infectați cu COVID – 19, să fie dotat cu echipamente de un înalt grad de protecție. Ombudsmanul Mihai Cotorobai a remis un comunicat de presă, prin intermediul căruia arăta că un număr impunător de medici din R. Moldova ar intenționa să demisioneze, pentru că instituțiile medicale nu ar fi dotate cu echipament de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale în cazurile de COVID-19.

Ziarul de Gardă publică apelul unui medic din R. Moldova către colegii săi: „Nu tăceți, bateți alarma, cereți utilaj și medicamente”. Tihon Moraru, doctor în științe medicale, specialist în Terapie Intensivă vine cu un apel către colegii săi, dar și către toți cetățenii R. Moldova, în contextul răspândirii Corovavirusului. Acesta îi îndeamnă pe medici să ceară utilaj performant și medicamente și avertizează că, în R. Moldova, punctul culminat al virusului care ucide s-ar putea produce la mijlocul lunii aprilie, începutul lunii mai. ”Sunteți informați în ce condiții insuportabile activează colegii noștri din Italia, Spania și alte țări, care suportă eforturi fizice, psihice și morale enorme. Trebuie de găsit bani pentru a procura sus-numitele medicamente și utilaje, adresându-se după ajutor către: oameni de afaceri din țară, populația Republicii Moldova, către alte țări puternic dezvoltate”, le spune medicul colegilor săi.

La aproape un milion de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție doar 26 de aparate de respirație artificială”, scrie portalul Nordnews. În plină criză de COVID-19, unele spitale raionale din nordul Republicii Moldova dispun doar de un aparat de respirație artificială, iar numărul total de paturi în ele este de peste o sută. Asta în timp ce autoritățile centrale declară că pandemia este sub control, iar spitalele sunt dotate cu toate cele necesare pentru a face față bolii. Astfel, cele 10 instituții medicale care stau la dispoziția a aproape un milion de cetățeni sunt dotate cu 31 de aparate de ventilare a plâmânilor, dintre care 26 sunt funcționale.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dumitru Mînzărari, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării, subliniază că scoaterea armatei este o măsura politică și nicidecum anti-epidemică și riscă să ridice mult numărul de infectați, inclusiv printre militari căci aceștia nu sunt protejați și nu au fost instruiți cum să opereze în condiții de epidemie. ”În primul rând, ei nu pot circula peste tot locul cu aceste blindate; în al doilea rând, ei nu pot comunica normal cu cetățenii; în al treilea rând, dacă cetățenii refuză să îndeplinească ceea ce le spune băiatul acela cu mitraliera, ce va face el – îl va împușca pe cetățean?”, se întreabă expertul.

Replici acide între Dragoș Vicol și Maia Sandu  la TVR Moldova. Maia Sandu a spus că decizia CA reprezintă un atac la dreptul de informare, care nu are cum să crească credibilitatea autorităților. La rândul său, președintele CA, Dragoș Vicol, a spus că decizia CA este necesară în contextul situației de urgență instituite, spunând că Maia Sandu, prin declarațiile sale în adresa autorităților încearcă să obțină doar dividende politice. „Jurnaliștii trebuie să renunțe la opinii neavizate, nu la opinii, ceea ce este o diferență foarte mare. Cuvântul neavizat presupune o lipsă de documentare, o lipsă a fondului probatoriu. (…) Nimeni nu are nevoie în această de criză de părerea Maiei Sandu, ea trebuia să se ocupe cât a fost prim-ministru de bunăstarea populației”, i-a replicat președintele CA. „Mi s-a creat astăzi impresia că președinte CA este membru al PSRM la cum apără guvernarea”, a spus, în replica Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău