Nimic nu mai poate bloca începerea negocierilor UE-Moldova (Revista presei)

  • 24 Iunie 11:06
Nimic nu mai poate bloca începerea negocierilor UE-Moldova (Revista presei)

Astăzi se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, alături de Ucraina, scrie NewsMaker. Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că „azi marcăm doi ani de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE – doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare”. „În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național – cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a adăugat șefa statului, atașând și imagini video. În imaginile publicate de președintă, viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a spus că „mai avem multă muncă de făcut și pași importanți de parcurs. „Ne pregătim de prima conferință interguvernamentală. După care urmează screening-ul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea Acordului de aderare la Uniunea Europeană. Mergem cu încredere pe drumul nostru european”, a comunicat Gherasimov, relatează Radio Chișinău.

Nimic nu mai poate bloca începerea negocierilor UE-Moldova, titrează DW. Negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE vor începe marți, 25 iunie, la Luxemburg.

Prin impulsionarea procesului de aderare la UE, Moldova – un stat mic, neutru din punct de vedere militar și cu o armată vulnerabilă - încearcă, pe de o parte, să-și pună securitatea la adăpostul UE, iar pe de altă parte să scape de șantajul economic al Rusiei. Viteza de aderare a Republicii Moldova la UE este fără precedent în istoria UE, tânărul stat ex-sovietic (pe care Rusia încearcă să-l destabilizeze) - beneficiind de foarte multă indulgență din partea comunității europene, remarcă DW.

Pentru a bloca parcursul european al Moldovei, Kremlinul încearcă să acționeze peste „scutul” rezistenței ucrainene, activându-și întreaga infrastructură de agenți locali din Moldova - unii cu dosare penale pentru corupție și trădare de patrie. Chișinăul, ajutat de serviciile străine de inteligență, a zădărnicit însă până acum toate tentativele rusești de destabilizare, confiscând milioane de euro (bani negri) pe care Rusia a încercat să-i introducă în Moldova pentru a-și plăti agenții.

Cetățenii R. Moldova, JIGNIȚI la postul de radio al Ministerului Apărării din Rusia, scrie Ziarul Național. Ziarul scrie că mai multe afirmații halucinante despre R. Moldova, care ies din sfera propagandei obișnuite, au fost făcute la postul Radio Zvezda, ce aparține Ministerului Apărării al Federației Ruse. Atât invitatul, cât și realizatoarea emisiunii au vorbit despre faptul că „Occidentul pregătește al doilea front în R. Moldova”, au făcut o paralelă cu situația Crimeei, dar au lansat și afirmații jignitoare despre locuitorii republicii noastre.

Una dintre emisiunile importante ale radioului este cea a Anei Șafran, șefa Direcției programelor radio analitice din cadrul holdingului media „Krasnaia Zvezda”. Invitatul ultimei emisiuni a fost Dmitri Soin, fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol, care în prezent locuiește în Rusia și care a declarat că  „În R. Moldova sunt mai multe localități mici în care locuiesc, în mare parte, oameni cu un singur rinichi, pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”.

Moldova, codașă pe harta startup-urilor din Europa, în schimb Chișinăul a urcat 28 de poziții, anunță Mold-street.

Republica Moldova se menține pe locul 85 în lume din 100 de state incluse în clasament și pe locul 43 în Europa (din 45 de state) în clasamentul Indicelui Ecosistemului Global al Startup-urilor pentru anul 2024, elaborat de StartupBlink.

Înregistrând un număr de 41 de start-upuri, Moldova rămâne stabilă după avansarea cu trei locuri de anul trecut, precizează Mold-Street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău