Nicolae Negru/Ziarul Național: ”Găina rusă face ouă mici, dar cotcodăcește tare” (Revista presei)

  • 22 Aprilie 2020 09:53
Nicolae Negru/Ziarul Național: ”Găina rusă face ouă mici, dar cotcodăcește tare” (Revista presei)

Revista presei din 22 aprilie 2020

Partidul Acțiune și Solidaritate a constatat că acordul pe creditul rusesc aprobat de Guvern conține prevederi periculoase care creează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung, notează Cotidianul. „Acest lucru demonstrează că Igor Dodon nu a putut să negocieze cu Rusia un împrumut în interesul țării sale”, a afirmat președinta formațiunii, Maia Sandu. ”Cel mai mare pericol al acestui acord îl constituie prevederile din articolul 7, alineatul 2, care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni, cu acordul părții Moldovei, nu sunt rambursate la timp, conform prezentului acord, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia. Această prevedere presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru întreprinderi private, iar noi, cetățenii (statul) va trebui să rambursăm această datorie dacă acești debitori (privați), pe care nu îi cunoaștem, nu vor rambursa la timp datoria către băncile rusești”, a declarat Maia Sandu.

Și deputații din MAJORITATEA PARLAMENTARĂ au întrebări vizavi de unele prevederi DUBIOASE”, ale acordului privind creditul rusesc, scrie Ziarul Național. Majoritatea parlamentară formată din deputații PSRM și PD a solicitat Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor mai multe detalii privind condițiile de creditare în cadrul Acordului cu Federația Rusă, potrivit unei decizii luate în cadrul discuțiilor pe platforma Consiliului Coaliției. Astfel, deputații fracțiunilor PD și PSRM au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică pentru interpretarea aceluiași articolul 7, alineat 2, din Acordul de creditare din partea Federației Ruse, la care s-a referit și opoziția, după cum a anunțat Partidul Democrat, prin intermediul unui comunicat de presă.

”Găina rusă face ouă mici, dar cotcodăcește tare”, titrează același Ziar Național un editorial semnat de Nicolae Negru. ”Dodon a primit două cadouri, înainte de Paște, dar s-a bucurat și a mulțumit numai pentru unul, ignorându-l pe al doilea. E vorba de împrumuturi, unul cert, de 235 de milioane de dolari, de la FMI, despre care Dodon nu a zis niciun cuvânt și altul încă incert, de 200 milioane de euro, promis de Rusia, care i-a provocat „pșâdintelui” efuziuni cu declarații oficiale de recunoștință”, scrie autorul. El explică și condițiile mai puțin avantajoase ale acestui acord. ”FMI ne acordă 78,4 milioane de dolari prin Mecanismul de Creditare Rapidă (Rapid Credit Facility), pentru care nu vom plăti nicio dobândă, iar termenul de întoarce a împrumutului e de 10 ani, cu începerea rambursării peste 5,5 ani. Restul, 156,7 milioane de dolari de la FMI, este obținut prin Instrumentul Rapid de Finanțare (Rapid Financing Instrument), pentru care vom plăti o dobândă de 1,5% și restituirea se va face în 5 ani. Pentru împrumutul rus vom plăti o dobândă de 2%, (iar în caz de întârziere cu 10 zile - 3%), timp de 10 ani, începând cu 15 martie 2021”.

Ziarul de Gardă notează că prim-ministrul Ion Chicu califică criticile opoziției privind împrumutul rusesc adoptat de Guvern, marți, 21 aprilie, drept speculații politice. Șeful Executivului se arată convins că creditul oferit de Federația Rusă, acordat în baza unei dobânzi anuale de 2% și rambursat timp de 10 ani, întrunește cele mai bune condiții pentru Republica Moldova. ”Nu este nicio condiție din cele speculate, că R. Moldova își ia angajamente să avantajeze companiile rusești”, a declarat premierul în cadrul emisiunii ,,Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Sănătateinfo.md relatează că până astăzi 658 de lucrători medicali sunt infectați cu Covid-19, iar cele mai afectate sunt asistentele medicale. Situația cea mai gravă se atestă la Spitalul Raional Soroca, unde 75 de lucrători medicali au luat virusul. Dar statistica arată îngrijorător și la stația de Urgență din Soroca, unde 43 de angajați s-au infectat. (…) La Spitalul Raional Fălești 44 de angajați sunt infectați, la Spitalul din Glodeni - 32, iar la Spitalul din Ștefan Vodă -24. Grav este că la stația de Urgență din Ștefan-Vodă sunt infectați chiar mai mult decât în spital, în total - 31 de persoane. La stația de Urgență din Glodeni sunt infectate 10 persoane. Un medic a povestit pentru Sănătate INFO că nu toți medicii din spital purtau echipamentele de protecție, nici cele elementare. Internistul a povestit că a consultat într-o singură noapte trei pacienți cu febră și atunci a înțeles că este vorba despre Covid. A doua zi șeful secției de internare s-a plâns că tușește de două săptămâni. Când administrația a înțeles că o bună parte din spital este infectat, i-a externat acasă pe toți pacienții, inclusiv pe cei cu Covid-19. Una dintre paciente a decedat mai târziu la Spitalul Clinic Republican.

Și tot Sănătateinfo.md scrie că în localitatea Brânzeni, în care este instituit regim de carantină din 20 aprilie, sunt înregistrate 86 de cazuri confirmate de Covid-19. Dintre acestea, 73 sunt în rândul beneficiarilor de la Internatul Psihoneurologic. Acolo se află în total 231 de beneficiari și 145 de angajați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:63 %
Vint:5,14 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău