Nicolae Negru: În ce măsură ceea ce organizează Ilan Șor poate fi numit protest în adevăratul sens al cuvântului? (Revista presei)

  • 24 Octombrie 2022 09:42
Nicolae Negru: În ce măsură ceea ce organizează Ilan Șor poate fi numit protest în adevăratul sens al cuvântului? (Revista presei)

Ziarul de Gardă arată „fețele cu iz penal ale protestelor lui Șor”. „Protestele organizate de Partidul Șor sunt orchestrate de un grup de persoane cu „schelete ascunse în dulapuri”. Unii au fost dați în căutare pentru că au luat împrumuturi și nu au întors datoriile, alții îi sunt datori cu sute de mii de lei chiar lui Ilan Șor, relevă publicația. Printre liderii protestelor se regăsesc trei foști membri ai PPCD-ului lui Iurie Roșca, unul dintre ei – acuzat de violență domestică, precum și un adept al unirii R. Moldova cu Federația Rusă. Majoritatea dintre ei dețin arme de foc. Aceste figuri controversate au responsabilitatea de a menține spiritul protestatar viu duminică de duminică, dar și ordinea în „Orășelul Schimbării”, evacuat între timp, scrie Ziarul de Gardă.

Ziarul Național scrie despre protestul de ieri al Partidului: „300 de CORTURI în fața PG. Poliția a identificat un grup de persoane DUBIOASE, care ar fi venit la PROTESTUL organizat de Partidul „ȘOR” „pentru a intra în ALTERCAȚII cu organele de forță”, titrează publicația.

Tot în Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru întreabă „În ce măsură ceea ce organizează Ilan Șor poate fi numit protest în adevăratul sens al cuvântului? După descoperirile recente ale poliției, procurorilor anticorupție, cu implicarea Serviciului de Informații și Securitate, dar și ale ziariștilor de la „Ziarul de gardă”, infiltrați în rândurile protestatarilor, putem vorbi mai curând despre o afacere, o întreprindere a protestului, cu un anumit volum de investiții săptămânale din surse obscure (în pungi negre), cu liste de cetățeni, cu funcții și obligații prestabilite și remunerate, în care organizatorii și participanții își asumă anumite angajamente… Nicolae Negru atenționează că e mare probabilitatea ca banii primiți de protestatari să provină din miliardul furat, pentru care Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare. El a fugit și coordonează noua sa afacere de la distanță, fără să ascundă că scopul acesteia e destabilizarea, răsturnarea și acapararea puterii. Nu ar fi logic ca o persoană cu probleme de ordin legal să încerce a le rezolva înainte de a întreprinde măsuri de preluare a puterii? Întreprinderea protestului funcționează cu bani murdari. Dacă din această ecuație ar lipsi banii murdari, afacerea lui Șor ar falimenta. Chișinăuenii și locuitorii din suburbii nu răspund apelurilor sale de a ieși la protest. De aceea, Șor încearcă să-i provoace prin blocarea străzilor și alte acțiuni ilegale”, comentează publicistul.

„Centrala de la Cuciurgan ar putea micșora livrările de energie electrică cu până la 23% în noiembrie. Gazprom ne șantajează”, titrează portalul Zona de Securitate. În opinia expertului în energetică Sergiu Tofilat această situație este creată intenționat de către Gazprom, controlat de Kremlin, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. „Gazprom ne șantajează și vrea să  de-a jos actualul Guvern, dar în cazul în care la putere vine un Guvern susținut de ruși noi intrăm într-o izolare totală, dar cu gaz ieftin, spune expertul. Gaz este din alte surse, dar el costă mult, trebuie să cerem bani. Noi vedem ce face Putin prin intermediul gazului în Europa, a deconectat mai multe țări, în Moldova se încearcă același lucru, să destabilizeze situația.  Unicul lucru de care noi ne putem atârna este că Putin totuși vrea să mențină Transnistria, sau dacă ea va rămâne fără gaz să fie vinovat nu Putin, dar Guvernul Republicii Moldova,” a declarat Tofilat pentru Zona de Securitate.

„Criza energetică generată de Putin poate duce la dispariția enclavei separatiste Transnistria”, titrează pe de altă parte DW. Dacă „Gazprom” sistează livrările de gaze spre Moldova în plină iarnă, regiunea transnistreană se va confrunta cu o catastrofă umanitară. Fără gaz, Centrala de la Cuciurgan are cărbune suficient pentru doar două luni de funcționare la capacitate minimă, ceea ce înseamnă asigurarea cu energie electrică și termică, în acest interval, doar a populației din regiunea transnistreană. „Chișinăul trebuie să fie gata să gestioneze această potențială criză umanitară în regiunea transnistreană. Fără gazul „pe datorie” dat de Putin, regiunea transnistreană își pierde existența. Malul stâng nu poate importa nici energie, nici gaze. Așa că, cel mai probabil, ne vom confrunta cu un val de refugiați transnistreni pe care va trebui să-i găzduim și să-i întreținem”, susține expertul în energetică de la Chișinău, Sergiu Tofilat. Războiul din Ucraina a pus capăt și contrabandei prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Din cauza pericolului unui atac din partea armatei ruse care staționează ilegal în Transnistria, armata ucraineană a închis în totalitate acest sector de frontieră. Acum este impermeabil. Astfel, contrabanda, care alimenta regimul separatist din Transnistria, s-a oprit – Chișinăul controlând și impozitând vamal, pentru prima dată de la proclamarea independenței, tot ce intră și iese în și din regiunea separatistă”, scrie DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău