Nicolae Negru: ”Exemplul lui Plahotniuc le va fi de învățătură tuturor oligarhilor care își pierd simțul realității” (Revista presei)

  • 21 Ianuarie 2020 10:28
Nicolae Negru: ”Exemplul lui Plahotniuc le va fi de învățătură tuturor oligarhilor care își pierd simțul realității” (Revista presei)

Revista presei din 21 ianuarie 2020

Exemplul lui Plahotniuc ar trebui să fie de învățătură pentru oligarhii care își pierd simțul realității, arată analistul politic, Nicolae Negru, într-un editorial în Ziarul Național. ”Washingtonul a avut motivele proprii să se despartă simbolic de Plahotniuc, politicienii locali își dau prea mare importanță, atribuindu-și merite în influențarea lui Pompeo. Fostul „coordonator executiv”, binecuvântat la preluarea puterii, în 2016, de Victoria Nuland, le cauza americanilor pierderi de imagine în Republica Moldova, după ce în presă s-a scris că a fost văzut în Miami. Posibil, americanii au aflat lucruri pe care nu le-au știut până acum. (…) Unda de șoc a acestei decizii lovește puternic, după cum a observat bine Gheorghe Cojocaru, și în PD, care, deși e pus la adăpostul unei noi guvernări, va suporta grele consecințe morale. Aceasta, nu înseamnă neapărat și o pierdere de voturi, dar confortul membrilor PD a fost tulburat serios. Exemplul lui Plahotniuc le va fi de învățătură tuturor oligarhilor care își pierd simțul realității”, subliniază Nicolae Negru.

Chișinăul pândit de sancțiuni economice și politice pe scară largă”, avertizează analistul de la București, Iulian Chifu, în editorialul său de pe site-ul Deschide.md. ”Capitalele europene notează în mod repetat nemulțumirile și lipsa de credibilitate a regimului Dodon și a guvernului său cu iz personal – prin prezența a peste 7 consilieri prezindețiali ca miniștri. În plus, oricentarea pro-rusă exhibată și ostentativă nu ajută. În schimb acțiunile și documentele PSRM - pro-rus - precum și tăcerea vinovată și lipsa de acțiune a PDM (conjugate cu formațiunile blocului ACUM) pe aceste teme, amenință să împingă Republica Moldova direct spre sancțiuni pe scară largă”. Autorul amintește că România, UE, Berlinul, Bruxellesul sau Washingtonul au anunțat că eliminarea de la guvernare a Guvernului ACUM și a Maiei Sandu a redus complet credibilitatea și încrederea în politicile pro-europene ale Chișinăului. ”Mai mult, vizita la Moscova a guvernului Chicu, la început de mandat, și pretenția bivectorialismului  din “politică echilibrată” a Chișinăului, cu accente majore pro-ruse, seamănă prea mult cu apelurile fără geopolitică, dar dublate de politici pro-ruse ostentative pe toată linia ale PSRM și președintelui Dodon pe parcursul activității precedentului guvern pro-european. Toate acestea nu au cum să ducă la restabilirea încrederii”.

Dosarul finanțării PSRM, piatra de încercare pentru procurorul general Alexandru Stoianoglo”, titrează Europa Liberă, care amintește șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că dosarul în care figurează, ar fi legat de reluarea anchetei în cazul pretinsei finanțări din străinătate a PSRM aflat la putere. De cealaltă parte, procurorul general spune că din contră Procuratura Anticorupție a ținut în sertar acest dosar aproape patru ani, ca să-l scoată atunci când echipa de controlori a început verificările la instituția condusă de Morari. Stoianoglo respinge criticile ca s-ar fi implicat în dosarul ce vizează finanțarea PSRM.

Și Ziarul de Gardă îl citează pe Alexandr Stoianoglo, care  afirmat ieri, când a prezentat rezultatele verificărilor efectuate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS, că în dosarul privind finanțarea PSRM, ”activitățile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat și neconsecvent pe o durată de peste 3 ani (o acțiune de urmărire penală în 2016, altă acțiune în 2017, iar în 2018 și 2019 – nici o acțiune de urmărire penală), trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv și de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanță de ineficiența anchetei până în prezent. Este de menționat că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul PA și a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală și de investigații”, a mai declarat procurorul general.

Ignoranță și favorizări. PG recunoaște că investigarea furtului milardului are multiple carențe”, reține Cotidianul din declarațiile de ieri ale procurorului șef. Astfel, auditul procesual al materialelor cauzelor penale privind „frauda bancară” a scos în evidență multiple carențe care nu au permis investigarea complexă și obiectivă a tuturor potențialilor beneficiari ai „furtului miliardului”. Potrivit Procuraturii Generale, concluziile sunt determinate inclusiv de ignorarea totală a poziției și declarațiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate și protejarea altora, utilizând instrumentarul procesual penal, favorizând unilateral doar unele grupuri de interese economice și politice.

Premierul Ion Chicu a declarat la TVR Moldova că nu vede nicio schemă ilegală sau nereguli în proiectul Arena Chișinău. Asta deși fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, a declarat în repetate rânduri că în spatele acestui proiect ar sta scheme, referindu-se la faptul că complexul este prevăzut pe 10 hectare, iar Guvernul a oferit companiei 69 de hectare de teren, toată suprafața fiind gajată companiei care efectuează lucările de construcție a Arenei. ”Sunt organe care trebuie să se clarifice. Eu m-am uitat și nu văd scheme”, a declarat, pe de altă parte Ion Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău