Nicolae Negru/Europa Liberă | Dacă Natalia Gavriliță va include în programul său de guvernare aderarea la UE și la NATO, socialiștii nu se vor grăbi să voteze un asemenea guvern (Revista presei)
-
01 Februarie 2021 09:34
Revista presei - 1 februarie 2021.
TV8 relatează despre protestul de la Bălți în susținerea limbii ruse, organizat de Partidul Socialiștilor, la care au participat și deputații socialiști Alexandr Nesterovschi și Alexandr Usatîi. Protestatarii și-au exprimat indignarea față de decizia Curții Constituționale cu privire la declararea neconstituțională a Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Manifestanții au scandat: „Întoarceți limba rusă”, „Noi suntem moldoveni” și au afișat pancarte pe care era scris: „Moldova – patria mea”, „Rusa – limba mea”. În cadrul protestului nu toți participanții purtau măști, iar distanța socială nu a fost respectată.
Iar publicația de limbă rusă de la Bălți, SP, îi citează pe deputații socialiști care au participat la manifestație, care au afirmat că nu ei sunt organizatorii acesteia și că au venit la protest după ce au văzut anunțul. Potrivit lor, anularea legii ar ”mirosi a naționalism”.
Analistul politic, Nicolae Negru, crede că șansele ca Guvernul Gavriliță să fie votat sunt de 50 la 50. ”Unii și-ar dori guvern sau, cel puțin, amânarea anticipatelor”, a subliniat el, într-un interviu pentru Europa Liberă. ”Dacă Natalia Gavriliță va include în programul său de guvernare apropierea sau chiar aderarea la UE, aderarea, de exemplu, la NATO, acest parteneriat strategic dintre R. Moldova și Ucraina, de exemplu, că dintre România și R. Moldova avem deja și, mai cu seamă, dacă se va pune accentul și pe retragerea trupelor ruse din Transnistria, reformarea acestei misiuni de pacificare, așa cum a spus Maia Sandu, atunci eu cred că socialiștii nu se vor grăbi să voteze un asemenea guvern”, a opinat Nicolae Negru. Potrivit lui, ”Natalia Gavriliță, PAS-ul au modalități de a-i determina pe socialiști să nu-i voteze, dar, pe de altă parte, depinde și de disperarea, de starea de spirit din Partidul Socialiștilor. Partidul lor, în frunte cu liderul, se află în declin, într-o traiectorie descrescătoare, și atunci lor le-ar conveni ca ei să tragă cât mai mult de timp, ca să funcționeze un guvern al Maiei Sandu sau al PAS-ului, în așa fel încât peste un anumit timp să spună că tot ce e rău în R. Moldova nu e vina lor, nu depinde de socialiști, nu ei au lăsat acest dezastru, ci responsabilă este Maia Sandu și PAS”, a subliniat analistul.
Ziarul Național îl citează pe un alt analist, Anatol Țăranu, care opinează că Natalia Gavriliță ar trebui să includă în programul de guvernare, cu titlul de prioritate maximă, proiectul de lege organică despre instituirea Tribunalului Național Anticorupție, în custodia exclusivă a căruia să intre cazurile corupției mari, dar și corupția din sistemele judecătoresc și de procuratură.
TVR Moldova publică opinia analistului de la București, Dan Dungaciu, care crede că Partidul Acțiune și Solidaritate a făcut o mare greșeală când a anunțat că va merge în alegeri parlamentare anticipate de unul singur, înainte ca alegerile anticipate să fie declanșate. „E o greșeală politică. În momentul în care anunți că mergi singur la alegeri anticipate, înainte ca acestea să fie declanșate propriu-zis, ai o problemă de coalizare, transmiți un mesaj că foștii tăi parteneri de fapt nici nu contează pentru tine. Acest mesaj nu a fost un gest înțelept din perspectiva bătăliei ce se va petrece în Parlament”, a declarat Dan Dungaciu. Acesta a punctat că niciun partid nu va reuși să obțină 51 de fotolii în Parlament.
”Ițele încâlcite ale Laundromatului”, titrează Gazeta de Chișinău, cu referire la activitatea comisiei parlamentare speciale, condusă de deputata Platformei DA, Inga Grigoriu. Sursa citată relatează că la ședințele comisiei au refuzat să se prezinte fostul deputat și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. ”Schema Laundromatului a implicat cel puțin o bancă din Moldova (Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon) și cel puțin 19 bănci rusești. Cel mai important actor din partea moldovenească în schemă este considerat Veaceslav Platon, însă printre figuranți s-a numărat și Ilan Șor. De fapt, Platon nici nu neagă implicarea în această operațiune, pe care însă o califică drept un serviciu financiar, care nicidecum nu implică ilegalități. Totul era sau, mai bine zis, a devenit legal, după ce legislația moldovenească a fost ajustată astfel încât să permită acordarea acestui „serviciu”, punctează Gazeta de Chișinău.