Nicolae Negru: „Republica Moldova trebuie să iasă din CSI pentru a demonstra că nu acceptă nici forța terorii, nici pe cea a obișnuinței” (Revista Presei)
-
12 Decembrie 2022 10:35
„Ucraina își apără astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, într-un interviu pentru CNN, citat de Jurnal.md.
Maia Sandu a fost întrebată dacă prietenii americani ai RM și alții mai sunt îngrijorați, așa ca la început, că Moldova ar putea urma scenariul Georgiei sau Ucrainei și că Putin are în vizor și alte țări cu care are hotare. „Ucraina își apără astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei. Noi le suntem foarte recunoscători ucrainenilor curajoși, însă riscurile continuă să existe. Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Oricum se va încheia războiul, învingătoare sau învinsă, Rusia nu poate fi absolvită de crimele, de actele teroriste comise în Ucraina și relațiile cu un stat terorist, pe toate planurile, nu mai pot fi la fel ca înainte, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Potrivit publicistului, pentru Putin era și este important să arate cetățenilor săi că, doar cu excepția Ucrainei, nimic nu s-a schimbat în relațiile celorlalte state din cadrul CSI cu Rusia. De ce credeți că Maia Sandu a fost împinsă cu atâta înverșunare să meargă să negocieze cu Putin prețul gazelor?, subliniază Nicolae Negru. Acesta observă totuși că guvernarea PAS nu întreprinde pași pentru a ieși din CSI, chiar dacă nu participă la întrunirile acesteia. După autor, Republica Moldova trebuie să iasă din CSI pentru a demonstra că nu acceptă nici forța terorii, nici pe cea a obișnuinței.
DW remarcă într-un articol că Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, și-a amintit din nou de Republica Moldova. A acuzat eliminarea limbii ruse din buletinele de vot care vor fi tipărite în limba română. Potrivit publicației, se pot spune multe despre declarațiile d-nei Zaharova. E ridicol - monstruos de ridicol! - să deplângi dispariția limbii ruse din buletinele de vot din Republica Moldova și în același timp să-i "protejezi" pe rusofonii din Ucraina, bombardându-i, distrugându-le casele, școlile, grădinițele, spitalele, condamnându-i la exterminare prin frig și foame. Rachetele lui Putin nu fac deosebirea dintre vorbitorii nativi de rusă și vorbitorii nativi de ucraineană, conchide DW.
Renumita zonă de odihnă Vadul lui Vodă de pe malul râului Nistru, oficial înregistrată ca Parcul Nistrean, a ajuns în ultimii ani ținta afaceriștilor imobiliari. Hectare de teren luate în arendă de la Primărie s-au transformat în ogrăzi private, citim într-o investigație TV8. Au fost tăiați copaci și au fost construite complexe turistice, restaurante, iar mai nou un cartier rezidențial cu 23 de vile de lux. Exact un an în urmă, construcțiile inițiate în această zonă au ajuns în vizorul procurorilor, fiind calculate prejudicii de milioane de lei aduse mediului. În timp ce aveau loc acțiuni de urmărire penală, proprietarul a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectul imobiliar. Iar recent, complexul de vile a fost inaugurat cu mare fast. La petrecere au fost invitați noii locatari, în mare parte oameni de afaceri prosperi. Prețul unei vile din acest complex pornește de la 3 milioane și jumătate de lei, scrie publicația.
În contextul vizitei oficiale la Chișinău și semnării Acordului de Asociere privind participarea RM la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice „LIFE”, Ziarul de Gardă a discutat cu Virginijus Sinkevičius, Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, despre importanța semnării acestui acord pentru R. Moldova, inclusiv despre găsirea soluțiilor durabile pentru problemele climatice și de mediu, în conformitate cu strategiile UE, despre corupția în domeniul mediului, dar și despre practicile ecologice personale care fac schimbarea.