Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru? (Revista presei)

  • 18 August 2017 10:04
Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru? (Revista presei)

Revista presei din 18 august 2017

„DODON A FOST LA POLIGON, amintește portalul Deschide.md, într-o sinteză a evenimentelor realizată de Vitalie Vovc. Dodon a fost în vizită la poligonul din Bulboaca, unde sunt construite niște instalații pe bani americani. Bineînțeles că nu i-a plăcut. Dodon a sabotat deja securitatea țării anulând participarea unităților noastre armate la exerciții regionale și cauzând anularea asistenței din partea americanilor... Dar Halat-Alb a decis să nu se limiteze doar la atât și vrea să modifice Strategia Securității Naționale. Din păcate, strategiile colective sunt exact punctul său slab... El e tare la cele individuale. Nu m-ar mira dacă le-ar propune rușilor să ne asigure securitatea... Fericit și satisfăcut de isprăvile acestea, Dodon mai pune de-un concert cu ocazia „eliberării” noastre din 1944 și îl cheamă pe Leps să ne învețe a bea vutkă”, scrie autorul.

Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru? – un titlu de pe pagina electronică a ziarului Timpul. Publicația scrie că luna septembrie reprezintă un test pentru securitatea europeană, pentru că, după ce Rusia și Belarusul vor pune în practică exercițiul militar Zapad-17, suspectat de NATO că ar reprezenta o posibilă acțiune mascată de agresiune a statelor baltice sau a Ucrainei, un alt exercițiu militar va fi efectuat în contrapondere în Scandinavia și Marea Baltică. Practic, după anexarea Crimeii și izbucnirea crizei din Ucraina, paradigma de securitate în Europa s-a modificat, iar statele aflate în zona de intersecții a faliilor geopolitice își pregătesc strategiile de apărare conform propriilor interese naționale. Lumea se schimbă și amenințările de securitate devin tot mai complexe, iar neutralitatea, pe care unii cetățeni ai Republicii Moldova o revendică nu mai poate fi o soluție reală pentru că ne aflăm într-o situație de pre-criză ce poate escalada oricând. Suedia, o țară extrem de dezvoltată, reprezintă un bun exemplu pentru Moldova, iar Chișinăul trebuie să înțeleagă că NATO este singura soluție de apărare și supraviețuire, scrie Timpul.

Aceeași publicație titrează: Cum ne apărăm în caz de război, amintind că la începutul lunii august, soldații ruși au forțat râul Nistru cu blindate rusești, în apropiere de localitatea Ternovca. Anterior Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider al Transnistriei, a avertizat autoritățile de la Chișinău să nu aprindă „flacăra”, după ce a fost inaugurat punctul de trecere comun între Ucraina și Moldova. Prin aceste declarații Krasnoselski sugerează că în așa mod conflictul moldo-transnistrean va escalada și războiul s-ar putea repeta. Timpul se întreabă cât de dotată este Armata Republicii Moldova pentru a ține piept unor agresiuni din exterior și ce acțiuni s-au întreprins de la declararea independenței până acum în domeniul securității naționale? Deși, cu fiecare an, bugetul se mărește, Armata noastră rămâne una dintre cele mai prost finanțate din lume.

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, comentatorul politic Petru Bogatu susține că este posibil un compromis între putere și opoziția pro –europeană pe tema sistemului mixt de vot. Potrivit analistului, legea adoptată poate fi perfecționată pentru că sistemul electoral majoritar în două tururi este mai potrivit pentru Republica Moldova. În condițiile unei mari atomizări a spectrului politic de la noi, acesta ar permite alegerea în circumscripțiile uninominale a candidaților care ar întruni adeziunea majorității alegătorilor. Totodată, el susține că un război între Plahotniuc și Dodon este deja în plină derulare, Dodon fiind îndemnat pe față de Moscova să dărâme actuala majoritate parlamentară pentru a prelua întreaga putere în stat, dar că deocamdată aceștia caută să evite o confruntare directă.

Sute de persoane au renunțat definitiv la cetățenia Republicii Moldova în primele 8 luni de președinție a lui Igor Dodon, relevă Ziarul de Gardă. Potrivit datelor din decretele prezidențiale prin care se aprobă retragerea cetățeniei, peste 600 de cetățeni au primit aprobarea de renunța la cetățenia moldovenească, printre acestea fiind și 139 de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău