Motivul principal pentru anularea pachetului anticriză a Guvernului – absența deputaților, titrează Mold-street, referindu-se la decizia CC ( Revista presei )

  • 14 Aprilie 2020 09:49
Motivul principal pentru anularea pachetului anticriză a Guvernului – absența deputaților, titrează Mold-street, referindu-se la decizia CC ( Revista presei )

Revista presei din 14 aprilie 2020

Motivul principal pentru anularea pachetului anticriză a Guvernului – absența deputaților, titrează Mold-street, referindu-se la decizia Curții Constituționale.

Agora reține „Discuțiile între Nagacevschi și Plîngău la CC: Cum să sune președintele? Plaha dacă făcea, măcar nu spunea” – titrează publicația. În așteptarea deciziei Curții Constituționale pe marginea proiectului angajării răspunderii de către Guvernul Chicu, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și deputatul Dinu Plîngău au fost surprinși într-un dialog mai puțin obișnuit. Subiectul discuției a fost declarația șefului statului Igor Dodon privind convorbirea telefonică pe care a avut cu președintele CC, Vladimir Țurcan. „Cum, măi, înainte de pronunțarea unei hotărâri să suni președintele Curții Constituționale și să-l întrebi despre... și apoi să mai anunți. Nimeni înainte de pronunțarea deciziei nu poate suna judecătorul. Asta e încălcare gravă”, i s-a adresat Parlamentarul Dinu Plîngău ministrului Fadei Nagacevschi. „E fișka cu abținerea. Președintele Curții Constituționale i-a spus scenariile? Eu înțeleg că asta a fost în urma consultării cu juriștii lui. N-am văzut video”, i-a răspuns la rândul său șeful de la Justiție.

Într-un editorial din Ziarul Național, Nicolae Negru nu exclude că adevăratul scop al angajării de răspundere a Guvernului a fost nu adoptarea unor măsuri urgente (acestea puteau fi adoptate de CSE), ci camuflajul articolelor „subversive”, care au alertat opoziția, scrie autorul care se întreabă de ce oare aceasta s-a făcut cu înlăturarea opoziției, a tuturor deputaților din procesul adoptării de măsuri salvatoare pentru cetățenii și economia Republicii Moldova. Totodată, editorialistul subliniază în acest context că Igor Dodon nu este „tătucul” moldovenilor și nu are dreptul să telefoneze la CCM. Pandemia, s-a spus la Bruxelles, nu e o ocazie de a restricționa democrația. Ar fi păcat ca judecătorii constituționali să rateze șansa de a demonstra că nu se află în buzunarul cuiva, cum se credea până acum”, scrie N. Negru.

Ziarul Național reține „Încă un zbor MISTEROS autorizat de Comisia pentru Situații Excepționale. Charter de tip taxi din SUA în R. Moldova. E vorba de un JET de lux”, titrează publicația. 

Ziarul de Gardă revine la „Povestea asistentului medical care ne-a dat o lecție de curaj: „Dacă permanent ne va fi frică, vom continua să lucrăm în așa condiții, cu același echipament și aceleași salarii” – spune tânărul de 22 de ani, care muncește pe ambulanță din septembrie 2018. Video-ul  postat pe contul său de Facebook, în care vorbește despre lipsa echipamentului adecvat pentru lucrătorii medicali, a pornit un val de reacții în societate. Cea mai importantă lecție de pe urma acestora, spune Eugeniu, e că trebuie să vorbim ori de câte ori ni se face o nedreptate.

 „Asistența Medicală de Urgență Căușeni a rămas practic fără lucrători medicali din cauza noului virus”,  scrie Jurnal.md, care o citează pe Ala Nimerenco, fost ministru al Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău